NEOBIČAN SLUČAJ DOBIĆE EPILOG NA SUDU: Trudnica iz SAD-a kažnjena zato što je bila sama u kolima, ona tvrdi da ih je bilo dvoje

Jedna trudnica dovela je u pitanje pravilo o ograničenju koje važi na pojedinim trasama auto-puta u Sjedinjenim Američkim Državama po kome se zahteva najmanje dva putnika u automobilu. Ona tvrdi da ih je u automobilu bilo dvoje, jer je trudna.

Kada neka odluka na kraju proizvodi ishod, uglavnom negativan, koji se nije očekivao, u ekonomiji se naziva zakon neželjenih posledica. To se dogodilo Brendi Botone iz teksaškog grada Plejno, majci koja je trenutno u 34. nedelji trudnoće, a koja smatra da po novom američkom federalnom zakonu koji fetus tretira kao živo biće, ona nije bila sama u kolima.

Naime, Brenda je krenula po sina u školu, ali pošto je kasnila, odlučila je da se uključi na deonicu puta na kojoj važi propis da u vozilu moraju biti najmanje dva putnika. Kada se isključivala sa ove deonice, na kontrolnom punktu ju je zaustavila policija.

Brenda je novinaru "Dalas morning njusa", ispričala kako je tekao razgovor sa policajcima:

- Policajac je zavirio i pitao me: "Ima li još nekoga u kolima?". Rekla sam, "Pa, da". Pitao je: "Gde?". Pokazala sam na stomak i rekla: "Moja devojčica je ovde. Ona je osoba". Rekao je: "O, ne. Mislimo na dve osobe van tela". Jedan od policajaca mi je odbrusio kada sam spomenula da je ovo živo dete, jer je Vrhovni sud poništio presudu Roe protiv Vejda. "Tako da, ne znam zašto to ne vidite", rekla sam. Samo je mahnuo kolegi policajcu koji mi je uručio kaznu i rekao: "Ako se budete žalili, najverovatnije će žalba bila odbačena".

Brenda je besna zašto je kažnjena sa 215 dolara jer smatra da nije prekršila zakon i da su u automobilu bile njih dve, ona i njena ćerka u stomaku. Smatra da kazna mora biti poništena jer je po novom zakonu plod - živo biće.

Nadležni iz šerifove kancelarije okruga Dalas odbili su da komentarišu ovaj slučaj i argumente Brende Botone o trudnoći.

Ona pak, insistira na tome da država mora da uvaži njenu žalbu. Ako se fetus smatra živim bićem pre rođenja, zašto se onda ne računa kao drugi putnik?

Ejmi O'Donel, portparolka Teksaškog saveza za život, grupe koja se bori protiv abortusa, objašnjava da mada kriviči zakon Teksasa priznaje nerođeno dete kao osobu, zakon o saobraćaju Teksasa ne precizira isto.

- Dete koje živi u majčinoj utrobi ne zauzima dodatno mesto. A pošto je samo jedan putnik zauzeo sedište, automobil nije ispunjavao kriterijume potrebne za vožnju tom deonicom - smatra O‘Donelova.

Brendi Boton je zakazano suđenje za 20. jul, na kome će, kako tvrdi, insistirati na tome da je neopravdano kažnjena i zahtevati da joj se kazna poništi.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još