KVANTITET NE PODRAZUMEVA I KVALITET: Koliko seksa je "normalno" za vašu "starosnu grupu"?

Da li ste se ikada zapitali koliko je seksa zapravo normalno za vašu "starosnu grupu"? Naučnici sa Instituta Kinsey napravili su veliko istraživanje. Ljudi u dvadesetim to rade više, ali kvantitet ovde nikako ne podrazumeva i kvalitet.

Da li je zapravo premalo spavati jednom nedeljno sa partnerom? To se paušalno ne može reći. Svaka veza je individualna – pa ni libido nije jednak kod svakog čoveka. Dakle, nema čvrstog pravila koliko često u kojem životnom dobu bi trebalo voditi jubav. Međutim, naučnici sa Kinsey instituta objavili su zanimljivo istraživanje koje pokazuje kolika je prosečna učestalost seksa u različitim starosnim grupama.

Mlado - žarko željno seksa?

Očigledno da je to istina – barem ukoliko verujemo rezultatima ovog istraživanja. Naime, odnose najčešće imaju osobe između 18 i 29 godina – u proseku 112 puta godišnje (to je otprilike dva puta nedeljno). Na drugom mestu su osobe starosti od 30 do 39 godina – koji se to rade u proseku 86 puta godišnje. Potom slede osobe starosti od 40 do 49 godina. Oni uživaju u seksu 69 puta godišnje.

Zašto učestalost seksa opada s godinama?

Jasno je da što smo stariji, toliko je sve više telesnih poteškoća. Bole nas leđa, imamo problema sa menopauzom ili smo umorniji... Stoga nije ni čudo da želja za seksom opada. Osim toga, apsolutno je normalno da nakon 20 godina braka supružnici ne skaču svaki drugi dan jedno na drugo. A naročito kad dođu potomci - seks više nije u prvom planu.

Spadate li možda među one koji nisu u onoj najaktivnijoj grupi? Ne brinite – nije toliko loše kao što se možda čini na prvi pogled. Malo seksa ne znači da je loš. Druga istraživanja pokazala su da žene tek u srednjim tridesetim dožive seksualni Olimp – a mnoge tek tada dožive pravi vrhunac.

Izvori: miss7.24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još