KOLIKO (NE)BRINU O SVOM ZDRAVLJU? Mladi u Srbiji olako uzimaju lekove za smirenje

Svaka druga mlada osoba u našoj zemlji probala je marihuanu, a dve trećine njih zalaže se za legalizaciju kanabisa, bilo u medicinske bilo korisničke svrhe, govore podaci izvedeni iz najnovijeg istraživanja Krovne organizacije mladih Srbije "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2022. godinu".

Studija koja je urađena na uzorku od 1.117 ispitanika, starosti od 15 do 30 godina, takođe upozorava da je svaka sedma mlada osoba konzumirala ekstazi i kokain, a sredstva za smirenje koristila je gotovo petina pripadnika mlade generacije. Svaka osma mlada osoba makar jednom je probala amfetamine, a halucinogenu drogu LSD konzumiralo je 6,4 procenata njih. Autori ove studije ističu da još više zabrinjava procenat mladih koji piju – čak 94 odsto njih probalo je alkohol, a ovo istraživanje takođe je pokazalo da je 80 odsto mladih konzumiralo cigarete.

Stručnjaci koji se bave terapijom mladih zavisnika odavno upozoravaju da su sedativi prisutni u skoro svakoj kućnoj apoteci, jer se dobijaju kao pomoćna terapija u lečenju visokog krvnog pritiska, od koga pati polovina naših sugrađana. Danas nije uobičajeno da sami roditelji daju mladima neko sredstvo za smirenje ako su uznemireni ili izlaze na ispit, pa ne treba da iznenađuje što su pilule postale uobičajeni način za "dizajniranje raspoloženja". Popularnosti ekstazija i amfetamina, za koje mladi naivno veruju da su droge za jednu noć, doprinosi i činjenica da nema opasnosti od dobijanja virusa HIV i hepatitisa, koji se prenose zaraženim špricevima prilikom konzumacije heroina, a cena ovih pilula je veoma povoljna i iznosi između 500 i hiljadu dinara.

Istraživanje KOMS-a, koje je sprovedeno od 24. maja do 8. jula, pokazuje da je skoro polovina mladih stupila u intimne odnose između 15. i 18. godine, dok je četvrtina njih prvog seksualnog partnera imala kada je postala punoletna, a petina još uvek nije ostvarila ovakvu vrstu intimnosti. Najveći broj mladih u proseku je imao pet seksualnih partnera, ali brojke pokazuju da je svaka sedma mlada osoba do tridesete godine imala između pet i deset intimnih partnera, dok je 14 odsto njih promenilo više od deset partnera. Kako ističu autori KOMS-ovog izveštaja, ovi odgovori nisu neuobičajeni, ali pokazuju da postoji potreba za formalnim obrazovanjem o reproduktivnom zdravlju, koje još nije sprovedeno u našoj zemlji.

Vakcinu protiv virusa korona primilo je svega 40 odsto mladih, što je nešto manje od nivoa opšte populacije u kojoj je 49 procenata ljudi imunizovano. U odgovorima na pitanje "Da li ste se vakcinisali?" nema značajnih razlika u odnosu na pol, ali postoji u odnosu na godine – najmanje imunizovanih je među mladima od 15 do 19 godina (22,6 odsto), što se može tumačiti i činjenicom da nije bilo jednoglasnih saveta stručnjaka da li maloletne osobe treba da prime vakcinu. Podaci pokazuju da je 49 odsto mladih, uzrasta od 20 do 24 godine, imunizovano, a vakcinu protiv kovida primio je i 51 procenat ispitanika starosti od 25 do 30 godina. Značajne razlike u stopi imunizacije postoje i kada su u pitanju regioni u kojima mladi žive – najviše vakcinisanih (49,5 odsto) nalazi se u Beogradu, zatim u Vojvodini (41,6 procenta), Istočnoj i Južnoj Srbiji (37,6 odsto) i Centralnoj i Zapadnoj Srbiji (33,5 procenta).

Kada je reč o pandemiji Kovida-19, značajan broj mladih (41,4 odsto) kaže da je ona snažno uticala na njihov život, dok sličan procenat njih ističe da je korona kriza imala blag i umeren uticaj na njihovu svakodnevicu. Svega 17 procenata mladih kaže da nije osetio uticaj pandemije u prethodne dve godine.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još