KUPCI ĆE MORATI DA UPOTREBE NJUH: Supermarketi u Velikoj Britaniji ukidaju rok trajanja na proizvodima

Brojni trgovninski lanci u Velikoj Britaniji ukidaju oznaku "upotrebiti do" na velikom broju proizvoda.

Supermarketi u Velikoj Britaniji postepeno ukidaju datume isteka za niz kvarljivih artikala, pa će kupci ubuduće moći da se oslone na svoje čulo mirisa i po staromodnoj navici početi da "njuškaju" proizvode. Lanci trgovaca kažu da će ovaj potez uštedeti novac kupcima i smanjiti otpad.

"Asda", "Co-Op", "Morrisons", "Vaitrose", "Tesco Plc" i "Marks & Spencer Group Plc" su najavili potpuno ili delimično ukidanje svojih tradicionalnih datuma "najbolje do” i "upotrebIti do” na određenim proizvodima, prelazeći na kodove za skeniranje kojim osoblje prodavnice može da izbacuje artikle sa isteklim rokom trajanja.

"Morrisons" je pokrenuo trend tako što je uklonio indikatore sa 90% mleka sopstvenog brenda, ohrabrujući kupce da umesto toga "njuškaju" proizvode. Budžetski prodavac "Asda" je poslednji koji je napravio promenu, ukidajući datume isteka za skoro 250 proizvoda od svežeg voća i povrća počev od 1. septembra.

Lanac luksuznih proizvoda "Vaitrose" takođe eliminiše rok trajanja za skoro 500 svežih proizvoda, uključujući korenasto povrće, voće i sobne biljke od septembra, dok ih rival "M&S" uklanja iz preko 300 linija proizvoda od voća i povrća širom svojih prodavnica.

Svi prodavci su se obavezali da će smanjiti bacanje hrane zajedno sa svojim najavama o promenama politike etiketiranja, sa "Co-Op"-om, koji je uklonio upotrebu po datumima na jogurtu sopstvenog brenda.

Ipak, dok su trgovci na malo nastojali da promenu politike promovišu kao ekološki svestan korak, ali su mediji počeli da sugerišu da bi Britanci trebalo da razmotre konzumaciju namirnica kojima je istekao rok trajanja.

Izvor: Mondo.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još