POSLEDICA PANDEMIJE: Na Međunarodni dan pismenosti, 3,9 miliona građana Srbije svakodnevno na internetu

Međunarodni dan pismenosti, koji se širom sveta obeležava danas, naša zemlja dočekuje sa oko 3,9 miliona građana koji koriste internet svakog ili skoro svakog dana. Čak, 78 odsto građana se svakodnevno informiše putem internet portala i sajtova.

- Sa mnogim uslugama koje prelaze na onlajn platforme, pismenost sada uključuje više od veština čitanja i pisanja - kaže Goran Zarić, menadžer programa "Nova pismenost" koji partnerski sprovode Propulsion i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

- Identifikacija, kritičko tumačenje i komunikacija kroz dinamične i informaciono bogate digitalne mreže, sada su ključne komponente onoga što znači biti potpuno pismen.

Istraživanje CeSID-a sprovedeno u okviru ovog programa, pokazuje da čak 97 odsto građana Srbije od 12 do 60 godina koristi internet. Pitanje je da li imaju dovoljno razvijene digitalne veštine kako bi se snašli u informativnoj džungli digitalnog sveta.

- Naša istraživanja pokazuju da je razvitku veština digitalne pismenosti kod nas značajno doprinela pandemija - kaže Teodora Miljković iz programa "Nova pismenost".

- Građani su u uslovima pandemije, više nego pre, bili prinuđeni da savladaju korišćenje različitih aplikacija i digitalnih alata. Ovaj trend opravdava i podatak da su se na drugom mestu sredstava za informisanje u toku pandemije našle društvene mreže.

Samo u protekloj godini broj korisnika društvenih mreža u Srbiji je porastao za 350.000.

- Čak 74 procenata mladih koristi društvene mreže za sticanje novih znanja i veština - zaključuje Miljkovićeva.

Mreže koja je i dalje najpopularnija u Srbiji je "Vajber", koji svakodnevno koristi čak 80 odsto građana. Na drugom mestu je "Vocap", a na trećem "Fejsbuk mesindžer".

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još