Strindberg očima Burg teatra, "Gospođica Julija" otvorila 49. INFANT

Sinoć je u Novom Sadu otvoren 49. INFANT. Otvorila ga je predstava "Gospođica Julija" slavnog bečkog Burg teatra.

Nakon izvođenja ovog Strindbergovog dela u režiji Mateje Koležnik jasno je zašto se Burg teatar poredi sa "Stonsima" i "Real Madridom". Glumački trio u kojem su bili Sara Viktoria Frik, Marezi Rigner i Itaj Tiran svojom preciznom izvedbom čuvenog pozorišnog dela podsetili su nas da pozorište nije samo koncept, već pre svega priča, i atmosfera koju nosi neka predstava.

Festival je zvanično otvorio selektor, proslavljeni makedonski reditelj Aleksandar Popovski koji je između ostalog rekao da je pozorište jedan od čovekovih najgenijalnijih kompromisa sa samim sobom.

- U pozorištu čovek izvodi i zabavlja druge, pravi se važan i zabavlja sebe, a pritom - ostaje jedan od najmoćnijih instrumenata za istraživanje, pokušavajući da shvati samog sebe, svet u kojem živi i svoje mesto u tom svetu. Tu je obilje mira i melodije, poetike i snova, ljubavi i zanosa. Sve ono što nam nedostaje kad izađemo u stvarni svet - rekao je Popovski i dodao da se od pozorišnih ljudi prečesto očekuje da preslikavaju stvarnost na sceni, dok se njemu čini da je danas - važnije nego ikad pre, da budemo stvaraoci i inspiracija za drugu stvarnost – stvarnost koja će nastati iz nove ideje koja će potom oplemenjivati i inspirisati.

Među brojnim zvanicama koje su aplaudirale austrijskim glumcima, bili su, između ostalih, i: ministarka za kulturu Republike Srbije Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, otpravnica poslova Austrijske ambasade Karin Traunmiler, direktor Burg teatra Martin Kušej, direktor SNG Maribor Danilo Rošker, direktorka JDP-a Tamara Vučković, direktor Bitefa Miloš Latinović, direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić, direktor Fondacije EPK Nemanja Milenković, direktorka Drame NP Beograd Molina Udovički Fotez, sekretar Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović, reditelj Želimir Žilnik, pijanistkinja Rita Kinka i mnogi drugi umetnici i direktori kulturnih institucija.

Na otvaranju 49. Infanta zabeležen je i jedan mali medijski kuriozitet. Naime, prvi dan Festivala pratilo je tačno 49 novinara - lokalnih regionalnih i nacionalnih medija.

Program otvaranja vodila je Gala Gajin.

Do kraja festivala u konkurenciji za Grand Prix biće još "Vojcek" Nemzeti Sinhaza, "Talog" Ljubljanskog gradskog gledališča i "Kafka Machine" Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: Promo/Darko Milosavljević za Infant

Pogledajte još