USLOV ZA PREKID TRUDNOĆE: Žene u Mađarskoj pre pobačaja moraće da slušaju otkucaje srca fetusa

Žene koje žele da obave pobačaj u Mađarskoj moraju, u skladu s novim pravilom, pre izvođenja zahvata da poslušaju otkucaje srca fetusa.

Pravni proglas kojim je ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter naredio da se ispoštuje ta naredba, u mađarskim novinama pojavio se u ponedeljak uveče.

U njemu stoji da, prilikom podnošenja zahteva za pobačaj, žena mora da pokaže lekarsku potvrdu o tome da su joj "jasno predočeni faktori koji ukazuju na postojanje vitalnih funkcija embriona".

Prema pisanju lokalnih medija zakonska formulacija, koja čak i na mađarskom zvuči nespretno, znači da žene pre zahvata prekida trudnoće moraju slušati otkucaje srca embriona. Uredba stupa na snagu u četvrtak.

U Mađarskoj postoji ograničeno vreme za izvođenje pobačaja. Žene smeju prekinuti trudnoću do 12. nedelje ako kažu da prolaze kroz ličnu krizu.

Organizacije za odbranu prava žena u Mađarskoj kažu da najnovije pooštrenje pravila samo povećava pritisak na žene koje su i bez toga u teškoj situaciji zbog neželjene trudnoće.

Ideju da se, kao uslov za prekid trudnoće postavi obvezno slušanje srčanih otkucaja fetusa, prvobitno je predložila ekstremno desno orijentirana stranka "Mi Hazank" (Naša domovina). Ta grupacija je prvi put ušla u parlament nakon izbora u aprilu prošle godine. Premda čini deo opozicije i dalje ima podršku provladinih medija.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.