Umro Entoni Mingela

LONDON, 18. marta 2008. (Beta) - Britanski režiser, dramski pisac i scenarista Entoni Mingela umro je u 55. godini, saopštila je njegov agent Džudi Dejš, koja nije iznela više detalja.

Mingela, koji je bio predsednik Britanskog filmskog instituta, dobio je 1996. devet Oskara za film "Engleski pacijent". Entoni Mingela, sin Italijana škotskog porekla i Engleskinje italijanskog porekla, 1980-ih godina radio je u pozorištu i na televiziji. Napisao je scenario za neke od epizoda serije "Inspektor Mors".

Prvi film koji je režirao bio je "Truly, Madly, Deeply" iz 1990. Za Oskara je bio nominovan i za scenario filma "Talentovani gospodin Ripli" 1999. i za režiju "Hladne planine" 2003. Režirao je i opere. Dobitnik je brojnih pozorišnih i filmskih priznanja - nagrade londonskih pozorišnih kritiičara, nagrade BAFTA, nagrade američkog Udruženja režisera, Zlatnog globusa, američkog Udruženja kritičara. Režirao je i filmove "Gospodin Čarobni", "Provala", a planirao je snimanje filma "The Ninth Life of Louis Drax". Mingela je nedavno u Bocvani dovršio snimanje filmske adaptacije romana "Prva damska detektivska agencija" Aleksandra Makola Smita.

Pogledajte još