Ako vam je prevruće...

Dok još može da vam pomogne hladno pivo ili sladoled, nemojte da se žalite, jer u Libiji, na temperaturi višoj od 50 stepeni ne biste mogli da pojedete ni sladoled, jer bi se jednostavno otopio.

Pa, ako ni u hladovini ne podnostie vrućinu, izbegavajte putovanje u Libiju, Etiopiju, Kaliforniju, Izrael, Australiju, Sevilju, bar tokom letnjih meseci.

Libija

Zvanično najvrelije mesto na svetu nalazi se u libijskom delu Sahare, gde su prosečne dnevne temperature znatno iznad 50 stepeni Celzijusa. Ove temperature odnose se samo na vazduh, dok je površina tla na ovom području u proseku zagrejana na preko 60 stepeni.

(old_image)

Najviša temperatura ikada izmerena je u oblasti El Azizia u Libiji, koja predstavlja jedan od krajeva Sahare. Godine 1922. na ovom mestu izmereno je 57,8 stepeni Celzijusa. Ova temperatura je registrovana na mestu meteorološke stanice, pa se osnovano pretpostavlja da je u središtu pustinje bilo još vrelije.

Sevilja najtopliji grad u Evropi

Najtopliji grad u Evropi je Sevilja. Meteorolozi su u Sevilji u avgustu 1881. godine zabeležili više od 50 stepeni.

Ako se odlučite na avanturu puta u Libiju na putovanje obavezno povedite iskusne vodiče, jer ako se slučajno izgubite šanse za preživljavanje su vam ravne nuli.

Etiopija

Pustinja Danakil, u severnoj Etiopiji, kad su u pitanju nesnosne vrućine samo je nekoliko koraka iza El Azizia u Libij.
Mesto je puno vulkana a potresi su sasvim uobičajena pojava. Ovo, po našim pojmovima, krajnje negostoljubivo mesto, domovina je naroda Afara, ratničkog plemena koje je tamo uspelo da preživi, uprkos tome što dnevne temperature u pustinji Danakil dostižu i 60 stepeni Celzijusa.

Dolina smrti - Kalifornija

Temperature više ood 50 stepeni nisu ništa neobično ni za Dolinu smrti u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim državama. Največa temperatura zabeležena je u ovom mestu 10. jula 1914. i iznosila je 56.7 stepeni. Ovu oblast karakterišu izuzetno male količine padavina. Nekada tokom cele godine ne padne ni kap kiše, pa se može reći da uslovi koji tamo vladaju apsolutno opravdavaju naziv Dolina smrti.

(old_image)

Kako se meri temperatura vazduha?

Sve temperature se mere na dva metra visine pomoću termometara smeštenih u meteorološki zaklon, što znači da nisu direktno izloženi sunčevom zračenju.

Ove temperature nikako nisu najviše temperature zabeležene na planeti Zemlji. U pustinjskim oblastima nema mnogo meteoroloških stanica, pa stručnjaci s pravom tvrde da su zbog toga ovi podaci nisu do kraja merodavni.

Izrael, Australija

Još jedno mesto koje bi protivnici visokih temperatura trebalo da izbegnu svakako je Tirat Tsvi u Izraelu, sa temperaturom od 54 stepena Celzijusa, izmerenom 1942. godine.

Na drugom kraju sveta u Australiji 1889. godine u Klonsuriju u Kvinslendu izmereno je 53.4 stepena Celzijusa.


Balkan

Svi oni koji se češkaju od vrućine i mrmljaju "ovo nema nigde" trebalo bi da znaju da je područje Balkana barem kada su visoke temeprature u pitanju, "mila mati" za ostale delove sveta. Najviša temperatura ikada zabeležena na Balkanu iznosi 46.2 stepni, ova temperatura je zabeležena 31. jula 1901. godine u Mostaru.

U Srbiji rekord sa 44.9 stepeni drži Smederevska Palanka, ova temperatura je registrovana 24. jula 2007. godine.

Izuzetno visoke temperature u našim krajevima, kako tvrde stručnjaci, najčešće se ostvaruju u situacijama kada je polje visokog vazdušnog pritiska, koje traje i po nekoliko nedelja (“bloking” sistem), neposredno iznad površine zemlje. Tada su na visinama zastupljena južna i jugozapadna strujanja koja nam donose vreo vazduh iz Sahare.

Pogledajte još