NEOBIČNA PROMOCIJA ITALIJANSKOG TURIZMA: Ako iz Rima vozom otputujete u Trst, vratiće vam novac za kartu

Severoistočna regija Italije, Furlanija-Julijska krajina, plaćaće prevoz posetiocima koji dolaze vozom uz besplatan ulazak u muzeje, besplatan javni prevoz i druge popuste, uz uslov da rezervišu smeštaj najmanje za dve noći.

Postoje italijanska sela koja prodaju kuće po ceni šoljice kafe, mesta koja plaćaju da se tamo preselite - a sada postoji region koji će vam platiti samo da ga posetite.

Furlanija-Julijska krajna nadoknadiće troškove prevoza posetiocima koji doputuju vozom iz bilo kog dela Italije. Onima kojima to nije dovoljno da se otisnu na putovanje, obećana je i kartica koja omogućava besplatan ulaz u muzeje, besplatan javni prevoz i popuste na drugim mestima.

Uslov je da ostanu najmanje dve noći, što verovatno nije velika žrtva jer u ovom delu Italije će pronaći drevne kulturno istorijske spomenike, galerije, predivne predele, kilometre vinskih puteva i neke od najboljih jadranskih plaža.

Počevši od oktobra pa do 31. maja 2023, PromoTurismo FJK - lokalna turistička organizacija - refundiraće troškove prevoza puticima koji vozom stignu u Trsti i Udine, i u primorska odmarališta Grado i Linjano Sabjadore, a sve u nameri da promovišu putovanje vozom kao ekološki održivim načinom prevoza.

Posetioci mogu da putuju državnim vozovima Trenitalija, bilo redovnim regionalnim linijama ili Intersiti i ekspres linijama Le Freće. Moraju da rezervišu paket aranžman koji uključuje smeštaj u hotelu koji učestvuje u ovoj promotivnoj akciji. Kada rezervišu dvodnevni aranžman, cena povratne vozne karte će biti odbijena kao popust od ukupne cene smeštaja. Gosti će takođe dobiti besplatnu FJK karticu, koja omogućava besplatan ulaz u muzeje i obilaske sa vodičem.

Šta sve može da se poseti?

Trst, dobro poznat grad na našim prostorima, u kome se posetioci neće uvek osećati kao da su u Italiji jer je grad anektirala Austougarska carevina i vraćen je Italiji tek posle Prvog svetskog rata. Trst je i jedna od najvažnijih luka na severnoj obali Sredozemlja. Nekad je bio "carska luka Habzburgovaca", a i danas je najvažnija pomorska luka za kontinentalnu Austriju.

Udine, koje su takođe bile deo Austrougarskog carstva, imaju zaštićenu slovenačku manjinu, tako da su natpisi po gradu ispisani na oba jezika. Udine su veličanstven grad u kome se mogu videti dela Karavađa i Tijepola u zamku koji je pretvoren u muzej i katedrala iz 13. veka.

Nedaleko od Udina se nalazi Akvileja, koja je uz Ravenu najvažnije arheološko nalazište severne Italije. U iskopavanjima je pronađeno više starorimskih artefakata, a većina ih je još neotkrivena. Akvileja je bila jedan od najvećih i najbogatijih rimskih gradova u kome se nalazi i Patrijaršijska bazilika, veličanstvena građevina s podnim mozaikom, koja je igrala ključnu ulogu u pokrštavanju velikog dela centralne Evrope u ranom srednjem veku.

Ko želi da ode na plažu, mada je promotivni period u doba godine kada baš nije zgodno za kupanje, Grado je poznat kao „majka Venecije“, izgrađen na ostrvima u laguni oko 100 kilometara severoistočno od La Serenisime. Linjano Sabijadoro se ubraja u jedno od najboljih odmarališta na Jadranu, prepoznatljivo po molu Teraca a Mare dizajniranom 1969. godine, u obliku mehura koji viri iz mora.

Posetioci koji dođu u Trst ili Udine, dobićete dvodnevnu FJK karticu za boravak od dve noći ili nedeljnu za boravak od tri ili više dana. Kartica im omogućava slobodan pristup glavnim muzejima i obilaske sa vodičem koje organizuje turistička organizacija. Takođe, uključuje popuste za pojedine usluge, počev od bazena do pozorišta i besplatanu ili ulaznicu sa popustom na specijalne izložbe – poput Benksijeve postavke u Trstu koja traje od novembra do aprila naredne godine.

Treba imati na umu samo jednu stvar – povratne karte moraju biti do i sa jedne od pet stanica: Latisana-Linjano-Bibione, Červinjano-Akvileja-Grado, aerodrom u Trstu, Centralna stanica u Trstu ili Udinama. Takođe morate ostati u jednom od hotela koji su se prijavili za inicijativu i rezervisati više od tri ili pet dana pre putovanja, u zavisnosti od destinacije. Italijanski državni praznici su isključeni iz ponude.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još