Nema posla za NKV radnike

U 2007. godini do posla je došlo 9.230 radnika, ili 293 više nego prethodne godine − kaže Jovica Marinković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanj4e u Leskovcu.

U praksu rukovodstva Nacionalne službe zapošljavanja u Leskovcu ušlo je da u prvim mesecima nove godine, u susretu sa "sedmom silom" saopšti najnovije podatke o broju nezaposlenih i aktivnim merama za otvaranje novih radnih mesta, pa to nije iznevereno ni ove godine. Ono što prvo pada u oči kada se pogledaju statistički podaci jeste brojka od 37.121 radnika koji traži posao i, što se takođe lako uočava, među njima je više od polovine nekvalifikovanih, ali i onih sa tzv. trećim stepenom stručnosti. Kao što se i moglo očekivati, najviše je nezaposlenih u Leskovcu − 20.540, a najmanje u Crnoj Travi, samo 38 lica. 

Podatak o tako malom broju nezaposlenih u crnotravskom kraju se lako objašnjava, jer ovde živi manje od 3.000 lica, i to uglavnom starijih ljudi, a nijedna fabrika, sem nekoliko manjih pogona, ne radi. Dosta je nezaposlenih u Vlasotincu − 5.862 i Lebanu - 5.991 lice, ali to je moglo da se očekuje, jer je u tim sredinama, bez obzira na mnoge podsticajne aktivnosti, privreda ostvarila daleko skromnije rezultate od očekivanja. Jovica Marinković, direktor Nacionalne službe zapošljavanja u Leskovcu, ističe da je među nezaposlenima nešto više žena (51,4 odsto) i da je ove godine do radnog mesta došlo 1.747 lica, od kojih je stalni odnos zasnovalo 970 radnika.

Prošle godine zabeleženo je smanjenje broja nezaposlenih za 3.159, a do posla je došlo 9.230 radnika, ili 293 više nego prethodne godine − kaže Marinković. Sanja Cvetković, zamenica direktora filijale, podseća da je u toku poziv za dodelu subvencija poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta. U Leskovcu je za svako radno mesto određena nadoknada od 130.000 dinara, a u ostalim sredinama 160.000 dinara po radniku. Dodatna sredstva od 40.000 dinara dobiće poslodavac ako zaposli lice s invaliditetom, osobe starije od 50 godina, punoletno lice bez roditeljskog staranja ili radnika iz romske zajednice. Na ovaj način planirano je otvaranje 445 mesta, ne računajući lica koja nameravaju da dođu do posla samozapošljavanjem i uz značajne subvencije Nacionalne službe zapošljavanja.

("Pregled")

Pogledajte još