UNIŠTAVAJU BRAK: Šest rečenica koje ne bi trebalo da izgovarate suprugu

Uz posao imate i bezbroj drugih svakodnevnih obaveza kod kuće. Peglanje, kuvanje, raspremanje isto čeka vas, a uz to supruga molite danima da pomeri jednu stvar. Sigurno vam ovakva situaciija zvuči poznato, zar ne? Upravo su ovakvi momenti vrlo klizav teren za dobar brak.

Naime, sa sličnom situacijom se susrela i bračna savetnica Šanel Dukan, autor knjige iz oblasti savremene psihologije, kao i suosnivač kompanije "Healthy Minds NYC".

Šanel je udata, nedavno se i porodila, pa se i njena bračna zajednica našla na mnogim ispitima. Evo šta ona nikako ne govori supruga, čak ni kada se posvađaju, kako bi izbegla trajno narušavanje odnosa.

1. Za sve si ti kriv

Najlakše je svaliti krivicu na partnera kada se osećamo lože ili nam nije nešto po volji. Ali, ozdravljenje odnosa počinje kada preuzmemo odgovornost za bilo koji deo, veliki ili mali, kojim smo i sami doprineli problemu. Recimo, kasnili ste, zbog čega je on požurio, a kasnije i zaboravio karte za koncert. Kada nismo spremni da priznamo da druga osoba nije u potpunosti odgovorna za sukob, kočimo pomirenje.

2. Sudove nikada ne opereš

Tajna kako naterati svog supružnika da učini ono što želite je da izbegavati reči kao što su "uvek" ili "nikada". Te reči zvuče kao generalizacija i odbacuju svaki napor koji je druga osoba uložila. Umesto toga, izgovorite rečenice koje će pokazati kako se vi osećate i šta je to što biste želeli. Ovakvo obraćanje bi imalo mnogo više efekta, na primer: "Volela bih da mi više pomogneš oko pranja sudova". Tako se on neće osećati napadnuto, nego ga usmeravate na poželjno ponašanje.

3. Moj posao je bitniji, jer više zarađujem

Lako je osetiti da onaj ko kući donese najveću platu ima najveći uticaj. Međutim, postoji mnogo načina da doprinesete domaćinstvu. Vrednost pojedinca nije vezana uz profesiju ili prihod.

- Moj suprug i ja znamo da svako od nas ima jedinstvenu svrhu. Poštujemo oba naša doprinosa našem životnom stilu i zajednički ulažemo u naše individualne ambicije, bez obzira na novčani povrat za svaki. Na taj smo način jedno drugom vrednost u postizanju životnih ciljeva, a ne suparnici - kaže savetnica.

4. Pa, glupo je što se tako osećaš

Najveći dar koji možemo dati drugom ljudskom biću je empatija. To je kada izađemo iz vlastitih sebičnih odgovora ili potreba i pokušamo da razumemo osećanja druge osobe.

- Nikada ne želim da se emocije mog muža odbace. Čak i kad se ne slažem s njegovim osećanjima, pokušavam da poštujem odakle dolaze i svoju frustraciju pretvorim u radoznalost da shvatim kako mogu ostati u našem timu – naglašava Šanel.

5. Mnogo si lenj

Nikada nemojte lošu naviku pripisivati karakternoj mani, to ozbiljno ugrožava brak i zdrav odnos.

- Čim se moj muž vrati kući s posla, baci svoju radnu odeću kraj ulaznih vrata. Izluđuje me gledanje odbačenih cipela i košulja kako se gomilaju po dnevnoj sobi. Iako sam ga hiljadu puta zamolila da pokupi svoju prljavu odeću, pazim da njegovu naviku nikada ne pripišem karakternoj mani. Kada negativno procenjujemo partnerov karakter van prolaznih, trenutnih grešaka, ulazimo u opasnu zonu prezira - upozorava bračna savetnica.

6. Možda bi trebalo da se razvedemo

Brak može biti izazovan i ima dana kada se više čini kao posao, nego zadovoljstvo. Ali, nemojte dozvoliti da izgubite svakodnevne zajedničke trenutke u kojima ćete se opustiti i uživati.

- Koliko god teško bilo, pazim da nikad ne spomenem reč razvod. Onog dana kad smo rekli "da", obavezali smo se da ćemo prebroditi svaku oluju zajedno. Upotreba reči "razvod" stvara pukotinu u sigurnim temeljima našeg braka. Moj muž mora da zna da ću ga izabrati i kada stvari nisu ružičaste i da ćemo se zajedno boriti za budućnost - zaključila je bračna savetnica Šanel Dukan.

A uz to je naglasila da je za srećan, harmoničan i zdrav brak isto važno i da vaš suprug na sličan način vodi računa o vama i o vašim osećanjima.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još