Direktorat predstavlja kapacitete Srbije za procenu nuklearnih i radiloških rizika

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije od početka ukrajinske krize, a u skladu sa svojim nadležnostima, povećao je stepen pripravnosti i aktivnosti, na praćenju nivoa radioaktivnosti u vazduhu na teritoriji Republike Srbije.

Veliki broj netačnih informacija, senzacionalističkog karaktera, koje su od početka krize u Ukrajini, plasirane u sredstvima masovne komunikacije, dovodi javnost u zabludu i može izazvati samo štetu.

Samo Direktorat i nadležne institucija imaju tačne i pravovremene informacije o nivou radioaktivnosti u Srbiji i Evropi kao i podatke o vanrednim događajima. Ukoliko dođe do značajnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani će biti pravovremeno obavešteni.

S tim u vezi, izrađen je kratak film kojim se predstavljaju kapaciteti Srbije za procenu sigurnosno-bezbednosne situacije vezano za nuklearne i radiološke rizike, koji uključuju i nesreće na nuklearnim elektranama, praćenje situacije i donošenje odluka o merama zaštite stanovništva.

Film se može pogledati klikom na link.

U cilju prevencije bilo kakvih dezinformacija građana direktor Direktorata Slađan Velinov napominje - Veoma je važno naglasiti da samoinicijativno sprovođenje mera bez izdatih uputstava može naneti veliku štetu.

- Od izuzetne je važnosti da građani znaju da jedine pravovremene informacije imamo mi i nadležne institucije, mi kao Direktorat i nadležne institucije u Srbiji - zaključuje Velinov.

Foto: Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije

Pogledajte još