Otvorena izložba "Daske koje znače više od života"

U sredu, 7.12.2022, u Pozorištu mladih otvorena je prva izložba iz serijala “Daske koje znače više od života”.

Projekat realizuje Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavljen je istorijat pozorišta u Srbiji i njegov značaj za stvaranje nacionalnog identiteta. Za potrebe i realizaciju projekta, Muzej pozorišne umetnosti Srbije ustupio nam je istorijsku građu, a Izložba će gostovati u četiri grada širom Srbije u foajejima pozoriša, kulturnih centara ili muzeja, sa idejom da je pogleda što veči broj posetilaca.

Predsednik kompanije Color Media Communications Robert Čoban - organizator projekta kaže da je pre četiri godine počeo sa organizovanjem sličnih izložbi.

- U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Srbije razmišljali smo kako da približimo istorijat pozorišta u Srbiji široj publici. Sve fotografije koje vidite su iz muzeja. Želimo da ljudi shvate da pozorište nije ovde od juče - poručio je Robert Čoban.

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Srbije, Vesna Burojević, ističe da je značajno to što je muzejska građa sada dostupna javnosti.

- Bićemo svedoci bogatog pozorišnog života u Srbiji kroz istoriju. Sadržaj će na ovaj način biti dostupan svima - poručila je Burojević.

Pozorište mladih proslavlja 20 godina rada i ujedno je najstarije lutkarsko pozorište na Balkanu.

Mihajlo Nestorović, direktor, naglašava da se izložba odlično uklopila u ovaj jubilej.

- Dobro je i da se kulturni poslenici podsete istorijata pozorišta koji su učili na svojim akademijama. Postavka je sada u holu, a nadamo se i da ćemo uskoro imati galeriju za ove svrhe - izjavio je Nestorović.

Postavka se može pogledati do 15.decembra kada će biti premeštena u Kraljevačko pozorište.

Foto: Mladen Sekulić

Pogledajte još