PRIJAVILO SE SKORO 400 PAROVA: U Srbiji vlada velika zainteresovanost za vantelesnu oplodnju uvezenim reproduktivnim materijalom

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKCS, prof. dr Aleksandar Stefanović, rekao je danas, povodom početka prijavljivanja i telefonskim putem i preko portala eUprave za vantelesnu oplodnju reproduktivnim materijalom iz inostranstva, da se u prethodna tri, četiri meseca na njihov kol centar javilo blizu 400 parova.

Uvoz kao i kompletan postupak vantelesne oplodnje za žene do 45 godina, finansira država, mogu se prijaviti parovi, gde jedan partner nema reproduktivne ćelije i zbog toga ne mogu da dobiju potomstvo, ali i žene bez partnera.

Za oplodnju i uvoz ćelija se mogu prijaviti i starije žene, ali troškove same finansiraju.

Stefanović je za RTS rekao da je poznato da je banka reproduktivnih ćelija, tkiva i organa ovde osnovana pre izvesnog vremena, ali pošto nije bilo dovoljno donora, sklopljeni su ugovori sa poznatim evropskim bankama za uvoz ćelija.

- Do sada smo sklopili tri ugovora sa tri evropske banke za uvoz ćelija. U pregovorima smo sa još banaka. Sklopljeni su i u govori sa našim domaćim centrima za vantelesnu oplodnju, onima koji rade ovaj posao o trošku države. Svih šest državnih i 14 privatnih će moći direktno da se obrate stranim bankama i da uvoze ćelije iz inostranstva - kazao je Stefanović.

Kako je doktor rekao, interesovanje je prilično veliko.

- U prethodna tri, četiri meseca na naš kol centar javilo se blizu 400 parova, od toga je 240 tražilo jajne ćelije, ostali su bili za spermatozoide. Imamo i 55 žena bez partnera i koje imaju pravo da o trošku države rade ove postupke. Pre nekoliko dana je uveden i portal preko eUprave. Za pet dana se prijavilo oko 260 pacijenata - naveo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, na Klinici u Višegradskoj je više parova i jedna žena bez partnera ušla u proceduru i sa domaćim i sa uvezenim ćelijama.

- Pošto postupci traju određeno vreme, naši pacijenti su u različitim fazama, neki su čak i okončani. Čekamo rezultate i nadamo se prvim trudnoćama - istakao je Stefanović.

Ukazao je da je Srbija zemlja koja ima najbolje uslove u vezi vantelesne oplodnje.

- Ne finansiraju se samo postupci o trošku države, nego i uvoz ćelija, što je dosta skupo. Možda je Izrael tu blizu po uslovima sa nama. Znamo da postoji neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje, da su dozvoljeni i pokušaji ženama koje imaju već jedno dete. Država je u prethodnom periodu zaista puno uradila na ovom planu - naglasio je Stefanović.

Podsetio je, da kada je reč o ćelijama iz uvoza, postoji pravo na tri stimulisana pokušaja sa doniranim spermatozoidima, pravo na tri pokušaja sa jajnim ćelijama i tri kriotransfera i za pacijente besplatne ćelije iz inostranstva.

U Višegradskoj je, dodaje, od početka godine rođeno oko 4.600 beba i očekuju da ih do kraja godine bude oko 5.000.

- Otprilike je na nivou od prošle godine. Krenuli smo u uvoz ćelija iz inostranstva i nadamo se da ćemo ubuduće imati više domaćih donora. Banka nije zatvorena za domaće donora - zaključio je Stefanović.

Izvor: Novosti.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još