RECEPT DANA: Vasilopita - grčki božićni kolač

Sastojci:

- 300 g putera na sobnoj temperaturi
- 250 g šećera u prahu
- 4 jajeta na sobnoj temperaturi
- 75 ml mleka
- 400 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašičica mahlepa u prahu
- četvrt kašičice mastike u prahu
- pola kašičice kardamona u prahu
- pola kašičice muskatnog oraščića u prahu
- rendana kora jedne pomorandže
- 100 g sitno seckanog kandiranog voća po želji

Priprema:

Kao i uvek pre pripreme kolača, bitno je da su sastojci na sobnoj temperaturi. Navedene začine možete pronaći u specijalizovanim radnjama s grčkim proizvodima ili u prodavnicama zdrave hrane. Ako neki od njih ne nađete, prosto ih izostavite.

U većoj posudi mikserom dobro umutite puter i šećer u prahu oko pet minuta dok ne dobijete belu penastu masu.

U jednu manju činiju sipajte sve začine (mahlep, mastika, kardamon, muskatni oraščić, vanilin šećer) i dve kašike brašna. Ovu smesu, ako je potrebno, propustite i kroz blender u slučaju da je neki od začina u komadu (poput mastike). Dodajte u smesu s puterom. Izrendajte koru pomorandže i nastavite da mešate mikserom na manjoj jačini.

Dodajite jedno po jedno jaje, dodajući naredno kada smesa upije prethodno jaje i tako dok se smesa dobro ne umuti. Ostavite mikser, pa postepeno dodajte mleko i brašno, blago mešajući kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Bitno je da ne mutite jako pri dodavanju brašna jer vam je potrebna vazdušasta struktura mase za kolač.

Podesite rernu na 180 stepeni i jednu tepsiju prečnika oko 26 cm namažite puterom. Pospite brašnom, a za još veću sigurnost postavite i pek papir na dno tepsije. Sipajte smesu i stavite srećni novčić. Dobro izravnajte površinu kolača kašikom i pecite oko 45 minuta ne otvarajući vrata rerne kako vam kolač ne bi "pao". Sačekajte da se ohladi, rasformirajte i ukrasite po želji.

Predlozi za serviranje:

Možete je posuti s dosta šećera u prahu što je sasvim dovoljno s obzirom na eksploziju ukusa. Možete je preliti glazurom crne čokolade: 100 g čokolade otopite na pari dodajući 100 ml slatke pavlake i čim se prohladi prelijte kolač.

Ganaš od bele čokolade: 200 g bele čokolade otopite na pari sa 100 ml slatke pavlake i sačekajte da se ohladi a potom prelijte kolač.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još