Danas je Božić po julijanskom kalendaru

Najradosniji hrišćanski praznik, dan Hristovog rođenja, danas proslavljaju Srpska pravoslavna crkva i crkve koje poštuju julijanski kalendar. Veruje se da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Danas se slavi rođenje Isusa Hrista, Spasitelja koji je došao među ljude da im ukaže na vrednosti vere u ljubav, da ih izmiri sa Bogom koga su se odrekli počinivši prvi greh.

Prema jevanđelju, Isus Hristos je rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda koja se kretala od istoka prema zapadu zaustavila iznad pećine kraj Vitlejema.

U pećini u Vitlejemu Marija je u slamu povila novorođenog Spasitelja i poklonila mu se kao Bogu.

- U isto vreme, nad zemljom izraelskom pojavi se velika sjajna zvezda koja beše neobična stoga što se nije kretala od istoka ka zapadu već se kretala prema jugu, a ne beše na visini kao sve zvezde već u visini ptičjeg leta - piše u jevanđelju.

Zvezdu su četrdeset dana pratila trojica mudraca, Gašpar, Baltazar i Melkior. Stigavši u Jerusalim, u vitlejemskoj pećini, nad kojom se zaustavila zvezda, poklonili su se detetu "kao caru nad carevima i darivali ga zlatom, a potom tamjanom kao Boga i smirnom kao prvosveštenika i učitelja".

Car Irod je, u strahu za svoj presto, naredio da se u Vitlejemu pobiju sva muška deca do dve godine, nadajući se da će među njima biti i novorođeni Isus. Prema jevanđelju, ubijeno je 14.000 dece, ali je sveta porodica prebegla u Misir u Egiptu, gde je živela do Irodove smrti.

Patrijarh Porfirije u Božićnoj poslanici pozvao je Srbe gde god da žive da poštuju jevanđelje i da kroz to budu spremni da blagu vest mira i ljubavi objavljuju svakom čoveku na svetu.

- Radujmo se na ovaj veliki i divni praznik rođenja Gospoda, Boga i spasa našeg Isusa Hrista, kojim se ostvarilo spasenje sveta i čoveka! Pridružimo se anđelima pevajući: 'Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!' - poručio je patrijarh.

Istakao je da je "tajna Božića sadržana u beskrajnom smirenju prevečnoga koji se rodio kao detence i dozvolio da ga dodirnemo, a umalo, po svezloj zamisli Irodovoj, i povredimo".

- No, ne mareći za ljudske slabosti, sin Božji očekuje našu ljubav i omogućuje nam da ga zagrlimo. Tako smo o Božiću pozvani da budemo sudeonici njegovog odrastanja u ovome svetu kako bismo uzrasli u meru rasta punoće Hristove. U ovoj bogočovečanskoj sprezi mi usvajamo jevanđelske vrline, večne vrednosti koje sin Božji sobom donosi na zemlju - dodaje patrijarh.

- Živeći po zapovestima Gospodnjim, u okrilju svete crkve, mi počinjemo da gledamo njegovim očima, dišemo njegovim plućima i mislimo njegovim umom. Na taj način postepeno usvajamo um Hristov, jevanđelski etos, večne vrednosti, postajući preporođeni ljudi, građani carstva nebeskog i ukućani doma Božjega - naglašava se u Božićnoj poslanici.

Brojni državni zvaničnici uputili su sveštenstvu i vernicima čestitke povodom božićnih praznika.

Božić se slavi u krugu porodice

Pripreme za ovaj praznik počele su pre 40 dana, Božićnim postom, pročišćenjem duha i tela. Zato su nezamislive svađe i rasprave na ovaj dan, pa posvađani treba da se pomire ili mirobože.

Praznik se provodi u krugu porodice, ne ide se u tuđe kuće. Dolazi jedino položajnik, osoba srećne ruke koja će porodici doneti sreću, zdravlje i napredak.

Od Božića do Bogojavljenja mrsni su dani, pa i sreda i petak, ali se uoči Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio.

U vezi sa Božićem kod Srba postoje brojni, ali i različiti običaji. Međutim, pozdravljanje na ovaj praznik je svugde isto:

- Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još