STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Male boginje najčešće zimi, rešenje vakcinacija

Nakon što je, prema podacima Batuta od 12. januara, u Srbiji zabeleženo šest slučajeva malih boginja, Institut za javno zdravlje Srbije izdao je saopštenje o ovoj bolesti, koliko je opasna, kako se prenosi i koja je prevencija, prenosi Tanjug.

Virus se prenosi kapljičnim putem, a obolele osobe su najzaraznije dva do četiri dana pre i do četiri dana nakon izbijanja.

Kod ove bolesti se registruju sezonske oscilacije sa porastom obolevanja tokom perioda kasne zime i proleća, a čovek je jedini prirodni rezervoar virusa.

Inkubacioni period prosečno traje od 10 do 12 dana.

Početak bolesti karakterišu povišena temperatura, malaksalost, crvene i vodnjikave oči, curenje iz nosa i kašalj.

Karakteristična crvena makulopapulozna ospa se prvo javlja na licu, unutar dva do četiri dana od početka simptoma, a potom se širi ka trupu i ekstremitetima.

Ospa obično traje četiri do šest dana i najčešće je praćena blagim perutanjem kože.

Teška klinička slika sa komplikacijama se javlja kod nedovoljno uhranjene dece, posebno one koja imaju nedostatak vitamina A u ishrani, kod onih osoba kod kojih je imunski sistem oslabljen zbog neke druge bolesti, češća je kod dece mlađe od pet i osoba starijih od 20 godina.

Osobe koje su preležale male boginje imaju doživotni imunitet.

Komplikacije se javljaju u oko 30 odsto prijavljenih slučajeva, a čine ih infekcije srednjeg uha (sedam do devet odsto), prolivi sa dehidratacijom (šest odsto), zapaljenje pluća (jedan do šest odsto), slepilo i postinfektivni encefalitis (jedan u 1.000 slučajeva), kao i subakutni sklerozirajući panencefalitis (SSPE) - 1 na 100.000 slučajeva.

Kao posledica navedenih komplikacija malih boginja mogući su i smrtni ishodi.

Nevakcinisana deca su u najvećem riziku od obolevanja, kao i svaka druga osoba bez obzira na uzrast koja nema imunitet.

Serološke studije su pokazale da se kod 99 odsto dece koja su primila dve doze vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) u uzrastu nakon navršenih 12 meseci razvija adekvatan imunski odgovor.

Aktivna imunizacija MMR vakcinom je obavezna za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama koji su rođeni 1971. godine i kasnije.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još