Miloš Antić, član upravnog odbora DHG Holding-a: Timski duh je bitan za uspeh

Razgovarali smo sa uspešnim biznismenom našeg porekla, Milošem Antićem, čija porodica poseduje jednu od najuspešnijih građevinskih kompanija u Švajcarskoj koja će uskoro započeti realizaciju ekskluzivnog projekta na Novom Beogradu, a planira i interesantne projekte u Dubaiju.

Vaš otac je pokrenuo kompaniju DHG Holding u Švajcarskoj početkom devedesetih. Kako vi kao neko ko je rođen u toj zemlji gledate na tu fazu u životu vaše porodice i kompanije?

- Samog osnivanja se ne sećam, jer sam rođen 1994. godine kada je prva kompanija moga oca, Blagoja Antića krenula sa radom. Naravno, sećam se obilazaka prvih gradilišta kao dete sa mojim ocem i prve uspomene povezujem sa njegovim napornim i teškim radom. Sistem u Švajcarskoj ne dozvoljava da imate višak slobodnog vremena, a tako je bilo i sa mojom porodicom - red, rad i disciplina. Švajcarska je zemlja koja pruža prilike u svim oblastima, na vama je da li ćete ih iskoristiti.

U izradi je idejno rešenje i projekat za poslovno stambeni kompleks na ekskluzivnoj lokaciji na
Novom Beogradu

DHG Holding je prošle godine kupio zemljište u Bloku 40 između Bulevara heroja sa Košara i pruge. Da li je poznat projekat za planirani objekat i postoji li nešto što ga izdvaja od drugih sličnih objekata u okolini?

- Naše lokalno predstavništvo DHG d.o.o. je na javnom nadmetanju uspelo da kupi navedenu parcelu. Srećni smo zbog toga, jer je na Novom Beogradu u ovom momentu gotovo nemoguće kupiti ovakavo zemljište. Trenutno je u izradi idejno rešenje i projekat za poslovno stambeni kompleks.

Od kakvih poslova je DHG Holding počeo a čime se danas najviše bavi?

- DHG Holding počeo je kao firma za fine radove i renovaciju sredinom 90-ih od strane moga oca. Od ovih skromnih početaka pa do danas DHG je izrastao u jednu od najuspešnijih privatnih akcionarskih društava u industriji. Danas nam je glavni fokus na širenju portfolija nekretnina, ali i izgradnji različitih objekata. DHG takođe nudi i usluge profesionalnog održavanja objekata, kao i usluge od kojih je sve počelo - renovacije i zanatske radove.

Od ovih skromnih početaka pa do danas DHG je izrastao u jedno od najuspešnijih privatnih akcionarskih društava u industriji

Nedavno ste započeli i nove projekte u Dubaiju, o čemu je tačno reč?

- Nije tajna da je saharski grad pridobio investitore iz celog sveta u poslednjih par godina. Tako smo i mi iskoristili ponuđenu priliku za investicije u Dubaiju. Trenutno planiramo izvanredan projekat na odličnoj lokaciji, sa stambeno poslovnim kompleksom.

Bavili ste se profesionalno sportom, koliko vam je to iskustvo pomoglo u karijeri poslovnog čoveka?

- Iskustvo stečeno u ovoj fazi, pomoglo mi je da uvidim značaj tima i timskog rada za kolektiv. Svaki deo, ma koliki bio, izuzetno je važan za finalnu sliku. Trudim se da timski duh nosim sa sobom i da ga primenjujem svaki put kad se za to ukaže prilika. Još jedna od dobrih stvari koje sam poneo iz bivše profesije, jeste i istrajnost. U stalno menjajućem poslovnom svetu, smatram da je ova osobina izuzetno korisna.

Sistem u Švajcarskoj ne dozvoljava da imate višak slobodnog vremena, a tako je bilo i sa mojom porodicom - red, rad i disciplina

DHG Holding je pravi primer porodične kompanije - pored oca i vas i vaše sestre su deo firme.

- Pored mene, kao potpredsednika DHG grupacije u kompaniji rade i moje tri sestre. Moja najstarija sestra Dragana, bavi se delom kompanije koji je zadužen za nekretnine, Milena je na čelu marketinga takođe zakonski zastupnik naše kompanije u Beogradu i zadužena je za operativni deo iste. Blagica je Direktor za kompaniju DHG Facility Services, koja je zadužena za profesionalno održavanje poslovnih i stambenih objekata. Porodična firma znači olakšanje u poslovnom smislu, svi smo potpuno predani uspehu kompanije, ali to ne znači da su nam omogućene olakšice u radu. Kao i svi ostali zaposleni moramo da se dokazujemo i naporno radimo ka daljem progresu. Kada kažemo porodična kompanija, ne mislimo samo na rodbinske odnose, naši zaposleni su takođe naša porodica!

Gde vidite svoju budućnost kao mladi poslovni čovek - u Švajcarskoj, Srbiji, Dubaiju ili na nekom novom mestu?

- Rano je misliti o tome, pokušavam da ne sužavam svoje vidike i ne ograničavam sebe. Svet je danas toliko isprepleten i nudi dosta mogućnosti za rast. Zavisi i od prilika koje se ukažu, a za koje sam siguran da će ih biti dosta kada je u pitanju kompanija kao DHG. Moja baza je definitvno Švajcarska, to se nikada neće promeniti, ali shodno aktuelnim projektima u Dubaiju, trenutno sam na relaciji između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Švajcarske.


Kada kažemo porodična kompanija, ne mislimo samo na rodbinske odnose, naši zaposleni su takođe naša porodica

Izvor: "Svet u 2023"
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još