O TROŠKU DRŽAVE: Vakcinu protiv HPV virusa od juna primilo 23.000 dece

U nama i oko nas cirkuliše više od 300 vrsta humanog papiloma virusa. Neki od njih su izazivači opakih bolesti. Jedna od njih je i rak grlića materice, koji godišnje u našoj zemlji odnese i do 700 života. Vakcina protiv HPV virusa mogla bi to da spreči, a primer Australije koja se bliži iskorenjivanju raka grlića materice, upravo zahvaljujući ovoj vakcini, trebalo bi da bude primer.

Redovnim pregledima rak grlića materice može se otkriti na vreme i lečiti i izlečiti. Taj, ali i drugi karcinomi, mogu se sprečiti. U Srbiji je o trošku države, za dečake i devojčice od 9 do 19 godina, obezbeđena besplatna vakcina protiv humanih papiloma virusa.

Doktorka Jelena Mitrović, načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Čukarica, ističe da bi vakcina trebalo da se primi pre stupanja u seksualne odnose, jer tada pruža maksimalnu zaštitu.

- Važno je da prime vakcinu pre stupanja u seksualne odnose, ali to nije kontraindikacija. Ako su stupili u seksualne odnose, vakcina će ih štititi od nekog drugog tipa virusa, ali ne i onog s kojim ste došli u kontakt - navela je dr Mitrović.

Prema podacima Instituta "Batut", od juna do sada je prvu dozu vakcine primilo više od 23.000 dece.

- Tih devet tipova virusa od kojih štiti vakcina, izazivaju 80-90 odsto oboljenja – izazivaju karcinom glrića materice, ali i karcinom penisa, analne regije - navodi doktorka.

Ističe da je reč o jednoj od najbezbednijih vakcina do sada, što je navela i Svetska zdravstvena organizacija. Daje se već 15 godina, a u Srbiji od 2017, mada široj populaciji nije poznata jer se nije davala o teretu RFZO-a.

- Roditelji su je kupovali i uvozili, prenosili specijalnim frižiderima da bi je dali deci - rekla je dr Mitrović.

Ovu vakcinu prva je počela da daje Australija, koja planira da do 2030. iskoreni karcinom grlića materice koji ubija toliko žena.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još