UPUĆENA INICIJATIVA MINISTARSTVU PROSVETE: Uvesti srpski kao strani jezik đacima iz Rusije i Ukrajine

Društvo za srpski jezik i književnost uputilo je inicijativu Ministarstvu prosvete da se predmet srpski kao strani jezik doda na listu izbornih predmeta u prvom i drugom ciklusu obrazovanja, a da učenici kojima srpski nije maternji imaju obavezu da ga izaberu.

To je jedno od rešenja koje Društvo predlaže kako bi se prevazišao problem koji imaju nastavnici srpskog jezika, pre svega u osnovnim školama, zbog znatno povećanja broja đaka koji su u Srbiju stigli iz Rusije i Ukrajine.

- U poslednje vreme u velikom broju škola ne samo u Beogradu nego i u drugim gradovima u Srbiji pojavio se znatan broj učenika ruske i ukrajinske nacionalnosti. S tim u vezi Društvu za srpski jezik i književnost Srbije stigao je veliki broj mejlova u kojima nastavnici traže da im pomognemo u prevazilaženju ovih teškoća - navodi se u dopisu Društva.

Iz tog udruženja pojašnjavaju da nastavnici srpskog jezika i književnosti ne mogu u okviru redovnih časova (kojih i inače nema dovoljno) preuzeti odgovornost da dodatno rade sa učenicima kojima srpski jezik nije maternji.

Ukazuju da se metodika nastave srpskog kao stranog razlikuje se od metodike nastave srpskog kao maternjeg jezika, zbog čega je za ove učenike potrebno u okviru posebnih časova organizovati nastavu srpskog kao stranog jezika.

Iz Društva navode da je to u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji kaže da strani državljanin, lice bez državljanstva ostvaruju pravo na obrazovanje pod istim uslovima i na način kao državljani Srbije, te da za ove učenike koji ne poznaju jezik na kome se izvodi nastava, škola organizuje učenje srpskog kao stranog jezika.

Društvo za srpski jezik predlaže da ovu nastavu izvode srbisti koji su u okviru svog obrazovanja ili stručnog usavršavanja slušali metodiku srpskog kao stranog ili nematernjeg jezika ili, ako to nije moguće, da se organizuje obuka nastavnika srpskog iz oblasti metodike srpskog kao stranog ili nematernjeg jezika.

U tom slučaju nastavnicima je potrebno obezbediti i funkcionalni dodatak, materijalnu stimulaciju, na osnovu angažovanja u posebnim, vanrednim okolnostima, smatraju iz Društva.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u osnovnim i srednjim školama trenutno ima 80 učenika iz Ukrajine i 643 iz Rusije.

Izvor: Danas
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još