DERMATOLOZI UPOZORAVAJU: Spavanje sa mokrom kosom izaziva dva ozbiljna problema

Da li vam se dogodilo da ste se kasno uveče oprale kosu i bile previše umorni da odvojite još vremena za sušenje kose? Pored toga što spavanje sa mokrom ili vlažnom kosom nije prijatno, sa sobom nosi i rizike za naše zdravlje.

Rizici spavanja sa mokrom kosom

- Nema dokaza da se neko može prehladiti ako ode u krevet sa mokrom kosom. Kada se neko prehladi, to je zbog toga što je zaražen virusom - objašnjava doktor Čirag Šah za "Healthline".

Ali, postoje dva razloga zbog kojih ne treba da spavate sa mokrom kosom:

Gljivične infekcije

Iako nećete da se prehladite, postoji povećan rizik od razvoja gljivične infekcije vlasišta. One mogu da dovedu do stanja poput peruti ili dermatitisa. Uz gljivice koje su prirodno prisutne na vašem skalpu, jastuci su takođe leglo gljivica. One se razvijaju u toplom okruženju, a mokra jastučnica i jastuk pružaju idealno tlo za njihovo razmnožavanje.

Lomljenje kose

Spavanje sa mokrom kosom utiče na samu kosu.

- Kosa je najslabija kada je mokra. Glavni rizik je lomljenje kose pri bacanju i okretanju dok spavate. Ovo je posebno problem ako je kosa upletena u pletenicu ili usko podignuta, što dodaje veću napetost vlasištu. Ako ne možete da izbegnete spavanje sa mokrom kosom, najbolje je da je ostavite da pada - objašnjava dermatolog Adreš Vijai iz Njujorka.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još