OSMACI REŠAVAJU TESTOVE 24. I 25. MARTA: Šta očekuje đake na probnoj maloj maturi?

Učenici osmog razreda polagaće probni završni ispit iz matematike u petak, 24. marta, dok će u subotu, 25. marta rešavati test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i treći test po izboru učenika.

Testiranje iz matematike počinje u 12 sati, dok će ostala dva testa đaci raditi u istom danu – od devet časova će najpre rešavati srpski, a u 11 i 30 test po izboru.

Ovo je, podsetimo, prva generacija malih maturanata koja će umesto kombinovanog testa rešavati predmet po izboru kao treći test.

Kako saznajemo u Ministarstvu prosvete, najveći broj učenika opredelio se za biologiju – 38 odsto, sledi geografija sa 29 odsto i istorija sa 16 odsto. Devet odsto osmaka je izabralo da polaže hemiju, dok se osam procenata odlučilo za fiziku.

Probni završni ispit polagaće oko 64.000 učenika osmog razreda, kao i oko 1.900 polaznika programa za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, rečeno je "Danasu" u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

- Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV) je pripremio sve ispitne materijale, odnosno test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, iz matematike, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Osim za maternje jezike, testovi iz ostalih šest predmeta prevedeni su i na osam jezika nacionalnih manjina. Ukupno su pripremljena 63 testa za probni završni ispit za učenike i jedan test za odrasle polaznike u kojem su objedinjena pitanja iz sedam pomenutih nastavnih predmeta. Pored ovih materijala, Zavod isporučuje i testove na Brajevom pismu i testove sa uvećanim fontom za slabovide učenike - kaže Kata Simić Mišić, rukovoditeljka Centra za ispite u ZVKOV-u.

Zadaci za probnu maturu, kao i za završni ispit, pripremaju se na osnovu obrazovnih standarda, uz uvažavanje programa nastave i učenja.

- Stručni timovi, kao i prethodne godine, dobro poznaju prilike u kojima su se odvijale neke od prethodnih školskih godina i koliko je i za ovu generaciju bilo izazova. U testovima će biti zadataka različitih nivoa težine, prema standardima obrazovnih postignuća, koji predviđaju tri nivoa (osnovni, srednji i napredni) - pojašnjava Simić Mišić.

Ona nije mogla da odgovori kakva će biti struktura samih testova, budući da se, kako je rekla, u Zavodu poštuju stroge procedure u vezi sa bezbednošću, a podaci o strukturi testova su poverljivi i to nije javno dostupna informacija.

- Učenici mogu da se upoznaju sa modelima zadataka i da ih rešavaju u našim zbirkama, na portalu eVežbaonica, ali i u testovima sa završnog ispita prethodnih školskih godina - navodi sagovornica.

Prošle godine na probnoj maloj maturi u testu iz matematike je bilo čak 17 zatvorenih zadataka u kojima se od đaka nije tražio postupak rešavanja, već samo da zaokruže neki od ponuđenih odgovora.

Zbog toga su negodovali nastavnici matematike, koji smatraju da tako koncipiran test omogućuju masovno prepisivanje i da se na ovaj način obesmišljava nastava matematike jer učenici pogađaju rezultate.

Međutim, od ovakve strukture sastavljači testa iz matematike nisu odustali ni za završnom ispitu u junu prošle godine, na kome se takođe od đaka očekivalo da u 17 zadataka izaberu tačan od više ponuđenih odgovora.

I na testu iz maternjeg jezika učenici su u 17 zadataka birali jedan ili više od ponuđenih odgovora, dok su u tri zadatka davali kratak odgovor. Na kombinovanom testu su svi zadaci bili zatvorenog tipa, takozvani zadaci višestrukog izbora, kao i povezivanje u tabeli.

- Tip zadatka ne određuje nivo težine, tako da zadatak zatvorenog tipa ("na zaokruživanje") nije sam po sebi lakši od zadatka otvorenog tipa u kojima učenik prikazuje postupak ili piše neki duži odgovor - odgovara Simić Mišić na primedbe nastavnika zbog toga što se lane u najvećem broju zadataka iz matematike nije tražio postupak.

Ona dodaje da probni završni ispit služi da se učenici osmog razreda upoznaju sa procedurom koja ih čeka u junu, kao i da osete ispitnu atmosferu, ali i da provere svoje znanje i utvrde šta je to što treba da poboljšaju do „prave“ male mature.

ZVKOV ne prikuplja podatke o učeničkim postignućima na probnom ispitu, jer to, kako kaže Simić Mišić, i nije funkcija ovog testiranja.

- Radne grupe svake godine, kada započnu sa radom na kreiranju ispitnih instrumenata, analiziraju po zadacima rezultate učenika na prethodnom završnom ispitu i, uz ostale kriterijume, prema tome orijentišu dalji rad na sastavljanju testova - kaže Simić Mišić.

Kad se polaže "prava" mala matura?

Učenici osmog razreda završni ispit će polagati u sredu, 21. juna, u četvrtak, 22. juna i u petak, 23. juna. Podsetimo da na malu maturu moraju da izađu svi osmaci, dakle i oni koji nameravaju da upišu "obične" srednje škole, kao i deca koja planiraju da upišu neki od specijalizovanih obrazovnih profila. Ovi đaci će pre završnog polagati prijemni ispit u odgovarajućim srednjim školama.

Izvor: Danas Online
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još