Danas sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu

Redovna sednica o Kosovu trebalo je da bude održana juče, ali je odložena zbog posledica uragana Ajrin koji je pogodio istočnu obalu SAD, usled čega su bili zatvoreni aerodromi i obustavljen gradski saobraćaj.

Na današnjoj sednici, koja bi trebalo da bude održana pre podne po njujorškom vremenu, prvi put kao predstavnik Unmika treba da učestvuje novi šef te misije, avganistanski diplomata Farid Zarif.

Srbiju će na Savetu bezbednosti UN predstavljati ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, koji je najavio da će Beograd na toj sednici tražiti osudu jednostrane upotrebe sile na severu Kosova.

Iz Prištine je u Njujork otputovao šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj, koji je rekao da će na sednici Saveta bezbednosti UN zatražiti da Srbija rasformira institucije na Kosovu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun u redovnom tromesečnom izveštaju o Kosovu pozvao je sve strane da se uzdrže od jednostranih poteza koji mogu ugroziti napredak ostvaren u dijalogu Beograda i Prištine i dalje povećati napetosti.

Ukupna bezbednosna situacija na severu Kosova od 16. aprila do 15. jula, bila je relativno mirna, ali su se tenzije povećale krajem tog perioda, navodi se u izveštaju koji pokriva period pre akcije specijalne jedinice kosovske policije na administrativnim prelazima.

UJEDINJENE NACIJE, 30. avgusta 2011. (Beta)

Pogledajte još