SNEŽANA TUMANOVA ZAPOČELA TV KARIJERU: Rusi predstavili voditeljku napravljenu pomoću veštačke inteligencije (VIDEO)

Lokalna televizija SvoёTV u ruskom Stavropoljskom kraju predstavila je voditeljku vremenske prognoze napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije, odnosno kreirane uz pomoć nekoliko neuronskih mreža.

Oni su u utorak premijerno prikazali svoj novi program pod nazivom "Prognoza budućnosti". Kanal je rekao da ga kontrolišu neuronske mreže, od kojih je "jedna odgovorna za virtuelnog prezentera, druga za pripremu teksta, a treća za generisanje grafičkog sadržaja".

Program bi trebalo da se emituje pet puta dnevno, a vodi ga voditeljka veštačke inteligencije po imenu Snežana Tumanova (igra reči o "snegu" i "magli" na ruskom).

- Ona je ambiciozna i nastoji da u potpunosti zameni ljudske konkurente. Istovremeno, rukovodstvo TV kanala još ne namerava da odustane od klasične verzije prognoze sa živom osobom - napominje kanal.

Veštački TV prezenteri su u upotrebi već nekoliko godina, a Kina je 2018. pokrenula "Englesko AI Anchor" u državnoj novinskoj agenciji Sinhua. Od tada je to sledilo više medijskih kuća. Prošle nedelje, vodeći kineski list, "Pipls Dejli", predstavio je voditelja veštačke inteligencije po imenu "Ren Ksiaorong" koji će emitovati vesti 24 sata dnevno.

Izvor: Novosti Online
Foto: СВОЁ ТВ СТАВРОПОЛЬСКОЕ ТЕЛЕВИДЕНИЕ - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još