BALL CORPOPRATION: Predstavljen plan klimatske tranzicije i izveštaj održivog poslovanja i finansijskih rezultata za 2022. godinu

Smanjenje emisije CO2 do 2030. za 55%, a najkasnije do 2050. godine na 0%!

Ball Corporation, u okviru koje posluje i beogradska fabrika Ball Packaging, objavila je detaljan i precizan Plan klimatske tranzicije u cilju dekarbonizacije poslovanja koji podrazumeva smanjenje emisije CO2 do 2030. godine za 55% za sva tri obima ciljeva, kao i potpune dekarbonizacije – 0% emisije CO2 najkasnije do 2050. godine.

Plan klimatske tranzicije je od velike važnosti jer prati smernice UN koje se odnose na dekarbonizaciju privrede kako bi se zaustavio rast globalne temperature na ispod 1.5 Celzijusovih stepeni do 2030. godine i time sprečile, prema rečima naučnika, ekstremne, po život opasne vremenske situacije.

- Beogradska fabrika, kao i sve ostale koje se posluju širom sveta u okviru Ball-a, posluje u skladu sa principom smanjenja emisije CO2 i cirkularnosti. Novi plan Klimatske tranzicije odnosiće se svakako i na nas u Srbiji. Mi već duži niz godina, u Srbiji, aktivno radimo na promociji reciklaže kao i na usvajanju efikasnog i učinkovitog sistema prikupljanja otpada koji će omogućiti da se aluminijumska ambalaža, koju proizvodimo, ali i svaka druga vrati u proces proizvodnje, a zatim na police u prodaju, odnosno reciklira. To je cirkularnost i to dovodi do smanjenja emisije C02 tokom proizvodnje jer 50% smanjenja emisije CO2 se odnosi upravo na cirkularnost našeg proizvoda - objasnio je Nenad Đurđević, komercijalni direktor za SEE, Tursku i CIS Ball Corporation-a i dodao:

- Mi želimo da 'poništimo' otpad odnosno da ga smanjimo na najmanju moguću meru. Upravo to Plan Klimatske tranzicije kao i Kombinovani izveštaj za 2022. godinu, koji je Ball Corporation objavio, dokazuje. Naš cilj je da stopa reciklaže na globalnom nivou dosegne 90% a u regionu 85% zaključno sa 2030. godinom čime bi se ostvarili zacrtani ciljevi smanjenja emisije C02. Trenutno se u Evropi reciklira oko 73% proizvedene aluminijumske limenke, a naš krajnji cilj je da to bude i do 100% - rekao je Nenad Đurđević.

Antonio Gutereš, generalni sekretar UN je u januaru 2023. pozvao je sve korporativne lidere da deluju uskladu sa smernica iz UN izveštaja, ističući da 'neto-nula' plan ne sme biti PR vežba, već da kompanije treba da pripreme planove za klimatsku tranziciju pre kraja ove godine, zasnovane na stvarnom smanjenju emisija CO2.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još