PRVI PUT U SVETU: Italijanski lekari "autotransplantacijom" vratili vid slepom čoveku

U bolnici „Molinete“ u Torinu, prvi put u svetu, zahvaljujući specifičnoj transplantaciji dela jednog oka na mesto drugog, 83-godišnji muškarac koji je, zbog različitih bolesti, ostao potpuno slep na oba oka – progledao je.

Osamdesettrogodišnjak je potpuno izgubio vid pre 30 godina na jednom oku, a od pre deset godina i na drugom zbog retke bolesti koja mu je potpuno uništila rožnjaču i površinu oka.

Na levom oku nije bilo moguće povratiti vid, ali je ostalo površinski dobro očuvano. Transplantacija njegovog dela na desno oko omogućila je da ponovo progleda. Operacija je trajala četiri sata, a tim hirurga predvodio je profesor Mikele Reibaldi, direktor očne klinike „Molinete“ i predsednik Italijanskog udruženja rožnjače i matičnih ćelija Vinćenco Sarnikola.

„Novitet je u tome da smo proširili transplantaciju rožnjače na čitavo oko, na konjunktivno skleralno tkivo koje igra osnovnu ulogu u tome koliki će biti uspeh transplantacije u određenim uslovima. Oko koje je oslepelo, ali ima i dalje funkcionalne aspekte, ne bi trebalo da se žrtvuje jer može da nam posluži za ‘rezervne delove’. U poslednjih dvadeset godina granice transplantacije su se pomerile i napravili smo ogromne korake a Italija ima vodeću ulogu u svetu“, objasnio je porfesor Sarnikola.

Dve nedelje nakon operacije, pacijent je u stanju da prepozna ljude i predmete i da se samostalno kreće. Levo oko je rekonstruisano u estetske svrhe zahvaljujući tkivu donatora.

„Kada sam se probudio i počeo ponovo da vidim oblik svojih prstiju, to je bilo kao da sam se opet rodio“, bile su prve reči pacijenta koji živi u Torinu.

Poslednjih nekoliko godina obavljene su mu dve tradicionalne transplantacije na desnom oku koje, nažalost, nisu uspele, tako da je doneta odluka da se po prvi put u svetu izvede operacija „autotransplantacije“ sa levog na desno oko.

Jedna trećina levog oka je „autotransplantirana“ na desno oko koje je na taj način rekonstruisano i pacijent je ponovo progledao. Lekari se nadaju da, s obzirom na to da je transplantacija urađena korišćenjem „materijala“ samog pacijenta, neće doći do odbacivanja.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još