Miris kiše na Balkanu

Tog toplog juna 1914. godine izbija Prvi svetski rat. U gužvi i pometnji koja je zahvatila sarajevske ulice, nakon atentata na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, Riki, najmlađa, četrnaestogodišnja ćerka porodice Salom, se gubi. Čitava porodica je u panici. Ceo dan je traže, da bi se ona, u sumraka dana, kriomice ušunjala u kuću.

Riki je tog dana dobila haljinu, a čovečanstvo svetski rat.

Zahvaljujući požrtvovanosti majke Estere, porodica Salom tokom ratnih godina, nedaća i oskudice, živi skromno i spokojno. Energična ćerka Nina otvara modni salon šešira, „Chapeau Chic Parisienne”.
Najstarija ćerka Buka udaje se za Danijela Papa, mladog Sefarda, koji ima mnogo prijatelja među Srbima. Jedan od njegovih prijatelja, Ignjo Škorić, na večeri povodom Bukinog i Danijelovog venčanja, privlači pažnju Nine Salom. Nina već pri prvom susretu shvata da je zaljubljena u snažnog i grlatog Hercegovca, ali rat ih razdvaja.

(old_image)

Blanki će, na istoj večeri, primetiti Marka Koraća, elegantnog i ambicioznog momka iz Mostara, koji u Sarajevu počinje da razvija posao.

Čim se vratio sa ratišta, ranjeni Škoro prosi Ninu. Ovo nailazi na veliku osudu sefardske zajednice u Sarajevu, koja udaju za Hrišćanina - inovjerca- smatra ogrešenjem o drevnu tradiciju i običaje sefardskih Jevreja. Jedna od tetki Salom baca čak baca kletvu na ćerke Salom. „Da Bog da se sve udale za hrišćane!“ kune ona. Ipak, stavljajući sreću svoje ćerke ispred kletvi, otac i majka popuštaju i daju svoj blagoslov Nini da se uda za pravoslavca.

Reditelj: Ljubiša Samardžić
Scenario: Đorđe Milosavljević, Nebojša Romčević
Uloge: Ljiljana Blagojević, Predrag Ejdus, Kalina Kovačević, Mirka Vasiljević, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Goran Navojac, Aleksandra Bibić, Siniša Ubović, Marija Vicković
Pogledajte još