ČETIRI NAJČEŠĆA RAZLOGA: Zašto vaši nokti ne mogu da porastu?

Iako je istina da dugi nokti izgledaju lepo, imati kraće nokte je svakako zdravije.

Imati zdrave i čvrste nokte mnogima je bitno, pogotovo ženama koje vole da ih ukrase različitim bojama. Ipak, dešava se da prilikom pedikirskog tretmana žene često nesvesno naprave greške, zbog čega im nokti postaju lomljivi, savitljivi i sporo rastu. Zato, obratite pažnju na ove navike, jer je možda neka od njih odgovor na pitanje koje vas muči - šta nije u redu sa mojim noktima?

Često koristite lak za kosu

Ako ste česti korisnik laka za kosu, možda oštećujete nokte, a da toga uopšte niste svesni. Lakovi za kosu sadrže do 50 odsto alkohola, koji isušuje i vaše nokte, a može ih učiniti slabima i lomljivima. Takođe, supstance iz laka za kosu su toliko jake da mogu da skinu lak sa noktiju. Probajte da lakom za kosu sa odeće skinete mrlje od laka za nokte.

Koristite ih kao alat

Većina ima običaj da noktima otvaramo limenke ili skidamo nalepnicu sa cenom, ali ako to redovno i svakodnevno radite, nokte stavljate pod veći pritisak nego što oni mogu da podnesu.

Predugački su

Iako je istina da dugi nokti izgledaju lepo, imati kraće nokte je svakako zdravije. Dugi nokti lako mogu da zadrže nečistoću i bakterije, a veštački nokti uništavaju prirodne nokte i ostavljaju ih slabim i tankim.

Ne skidate lak

Iako vam se ponekad čini da nemate vremena za pravilno uklanjanje laka za nokte, rizikujete da oštetite nokte ako ih takve ostavite nedeljama. Slično kao i vaša koža, i vaši nokti mogu upiti materije koje se nanose na njihovu površinu. Da biste nokte odmorili od konstantnog nanošenja lakova, pustite nekoliko nedelja i nemojte raditi pedikir.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još