OZBILJNE POSLEDICE: Koje promene se dešavaju u organizmu kada ne spavamo dovoljno?

Iako ćete zbog jedne ili dve prekinute ili kraće noći sna biti umorni, razdražljivi i gladni, to verovatno neće dovesti do daljih problema. Ali nedostatak sna tokom dužeg perioda može da ima ozbiljne posledice.

Dr Martin Kinsel otkriva šest načina na koje telo reaguje kada se ne odmorimo dovoljno.

Ne može da se porekne važnost sna, jer dobra noć obezbeđuje pozitivan i produktivan dan. Spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za svoje telo, uz vežbanje i potpuno uravnoteženu, nutritivno celovitu ishranu – sve što je ključno da ostanete zdravi i srećni.

Doktor je otkrio i kako nedostatak odmora može da utiče na endokrini sistem, i to na više načina.

- Endokrini sistem je sistem žlezda, koje proizvode hormone, koji omogućavaju ćelijama da međusobno komuniciraju. Oni su odgovorni za skoro svaku ćeliju, organ i funkciju u telu. Iako hormonska neravnoteža može da bude kriva za nedostatak sna, nespavanje takođe može da prouzrokuje neuravnotežu hormona - objašnjava doktor.

Studije su pokazale da oni koji spavaju manje od sedam sati dnevno imaju tendenciju da više dobijaju na težini i imaju veći rizik da postanu gojazni za razliku od onih koji spavaju sedam sati.

Dr Kinsel objašnjava šta nam se tačno može dogoditi ako se borimo s nedostatkom sna tokom dužeg perioda.

Nivo stresa može da poraste

Doktor kaže da nedostatak sna prouzrokuje porast nivoa kortizola.

- Kada spavate, nivo kortizola će pasti zbog sna, pa ako ne spavate dovoljno, nivo kortizola postaje povišen - objašnjava dr Kinsel.

Kortizol je hormon stresa, pa su hronično povišeni nivoi kortizola veoma loši i mogu da dovedu telo u kataboličko stanje.

Mišići slabe

- Kortizol će takođe razgraditi mišićno tkivo, zbog čega će telo koristiti glukozu i aminokiseline koje čine mišiće - kaže dr Kinsel.

Aminokiseline su građevni blokovi mišićnog tkiva, pa je telu teže da izgradi mišiće kada se ono razgradi. Takođe koristimo kortizol za smanjenje upale, tako da kada imate hronično povišen kortizol, mogli biste da budete u upalnom stanju.

Raspoloženje opada

Razmislite o tome kako jedna noć lošeg sna ili nedovoljno sna može da učini da se sledećeg dana osećate loše i razdražljivo.

- Povišen nivo kortizola može da utiče na mozak, prouzrokujući promene neurotransmitera u mozgu tako da može da dođe do neravnoteže kada je u pitanju serotonin. Može da dođe do toga da se osećate lošije kada je u pitanju mentalno zdravlje - dodaje doktor.

Osim toga, ovo može da deluje u oba smera, gubitak sna može da utiče na raspoloženje, a raspoloženje može da utiče na to koliko i kako dobro spavate.

Libido se smanjuje

Dr Kinsel kaže da kada imate visok nivo kortizola u telu, on može da počne da snižava druge anaboličke hormone poput testosterona i DHEA.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je hormon koji telo prirodno proizvodi u nadbubrežnoj žlezdi. On pomaže u proizvodnji drugih hormona, uključujući testosteron i estrogen. Prirodni nivoi DHEA dostižu vrhunac u ranoj odrasloj dobi, a zatim polako padaju kako starite. Visoki nivoi kortizola mogu da poremete ravnotežu nadbubrežnih žlezda, i smanje libido.

Nivo gladi se povećava

Prema rečima stručnjaka, nedostatak sna takođe snižava nivo leptina što utiče na apetit. Leptin potiskuje apetit i telu daje do znanja kada je vreme da prestanete da jedete, tako da ćete, kada ste nenaspavani, često osećati veću glad.

Slično tome, grelin, koji se proizvodi u želucu, je još jedan hormon na koji utiče san ili njegov nedostatak. Kada se nivo leptina snizi zbog nedostatka sna, nivo grelina raste i zbog toga se osećate gladnije jer je funkcija hormona da prenese mozgu da ste gladni.

Može da dođe do opadanja kose

Manjak sna takođe može da utiče na štitnu žlezdu, povećavajući TSH – hormon koji stimuliše rad ove žlezde, koji usporava metabolizam i može da prouzrokuje slabu aktivnost štitne žlezde.

Nedovoljno aktivna štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Simptomi toga mogu da uključuju umor, osećaj hladnoće, gubitak kose, povećanje kilograma i depresiju.

Kratkoročni zdravstveni problemi nedovoljnog sna uključuju:

– loše raspoloženje,
– anksioznost,
– glad,
– umor,
– osećaj hladnoće,
– loš oporavak od aktivnosti i poteškoće sa vežbanjem,
– poremećena reakcija na stres,
– nizak libido,
– loša koncentracija.

Dugoročni zdravstveni problemi nedovoljnog sna uključuju:

– problemi sa mentalnim zdravljem,
– gubitak kose,
– upale,
– insulinska rezistencija,
– hormonska neravnoteža,
– problemi sa plodnošću,
– dijabetes.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još