"Delta" ulaže u voćarstvo

Kompanija "Delta agrar", deo "Delta holdinga", saopštila je da je uložila pet miliona evra u zasad stotinu hektara jabuka u Čelarevu, koji je formiran prema najsavremenijoj tehnologiji proizvodnje italijanske regije Južni Tirol. 

Voćnjak ima četiri 400.000 sadnica šest sorti jabuka, a tehnologija italijanske regije, koja je svetski lider u proizvodnji tog voća, podrazumeva protivgradnu zaštitu, sistem za odbranu od mraza, meteorološku stanicu. Predviđen je i sistem za navodnjavanje i prihranu, rekao je novinarima menadžer na projektu voćnjaka Miloš Živković. Prošle godine je posađeno 30 hektara, a ove godine 70 hektara sorti gala, breburn, zlatni delišes, crveni delišes, gren smit, a tri hektara jabuka će se organski proizvoditi, precizirao je on prilikom obilaska voćnjaka koji se nalazi u sklopu imanja "Podunavlje", dodavši pri tom da su sve sadnice nabavljene u Italiji. Nakon pet godina, kada se voćnjak bude nalazio u punoj eksploataciji, očekuje se maksimalna proizvodnja jabuka od sedam tona po hektaru, što je dvostruko više od klasične proizvodnje, rekao je Živković. Dodao je da bi svako drvo trebalo da rađa od 17 do 20 kilograma jabuka. 

Prva berba očekuje se od početka avgusta do kraja oktobra ove godine, a planirano je da 70 odsto proizvodnje bude plasirano na tržište Evropske unije i Rusije, naveo je on. Menadžer za voće i povrće u "Delta agraru" Slobodan Košutić kazao je da se na zemljištu pored voćnjaka planira izgradnja hladnjače kapaciteta od 6.000 tona. Prema njegovim rečima, prva faza gradnje, vredna dva miliona evra, počeće u septembru ove godine, a biće urađeni smeštajni kapaciteti za čuvanje 2.000 tona jabuka, pogon za sortiranje i pakovanje. Do septembra bi voćnjak trebalo da dobije i sertifikat za dobru poljoprivrednu praksu − globalgap, koji će omogućiti plasman plodova u inostranstvo, dodao je Živković. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još