RECEPT DANA: Krofne sa džemom od malina

Sastojci (za oko 30 komada):

- 500 grama brašna
- 200 ml mleka
- 60 grama putera
- 5 žumanaca
- 50 grama šećera u prahu
- 40 grama svežeg kvasca
- prstohvat soli
- 1 litar ulja za prženje

Priprema:

Zagrejte mleko, ali nemojte dozvoliti da proključa. Skinite ga sa vatre, umešajte šećer i izmrvite kvasac u njega. Sačekajte 10-15 minuta dok se ne pokrene.

U međuvremenu prosejte brašno da bi testo bilo što mekše. Dodajte mu otopljeni puter, smesu sa kvascem, žumance i so. Sve dobro umesite. Testo je spremno kada se stvaraju mehuri i kada se odvaja od zidova posude.

Pokrijte testo i ostavite ga da se podigne 40-50 minuta na mestu toplijem od sobne temperature (24-25 stepeni Celzijusa).

Kada se testo lepo podigne (trebalo bi da se skoro udvostruči), razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na otprilike jedan centimetar debljine.

Isecite krugove bilo koje veličine (možete koristiti čašu kao kalup). Ukoliko želite, možete napraviti i rupu u krugovima. Krofne stavite na pobrašnjen pleh i ostavite da se dižu još 15 minuta.

Zagrejte ulje i stavite testo da se prži sa obe strane. Plamen ne sme biti prejak jer će u tom slučaju krofne ostati sirove iznutra. Takođe, nemojte odjednom stavljati puno krofni jer će se krofne udvostručiti tokom pečenja.

Pecite poklopljeno oko 3 minuta, pa okrenite. Kada obe strane porumene, izvadite iz ulja, ocedite i stavite na papirne ubruse.

Krofne možete zasladiti bilo kojim džemom od malina. Takođe, možete ih zasladiti samo šećerom u prahu.

Izvor: Marieclaire.rs
Foto: Ilustracija/Foodiesfeed.com

Pogledajte još