STRUČNJACI SAVETUJU: Čime farbati i kako čuvati jaja za Vaskrs?

Bliži se Uskrs, za mnoge najradosniji praznik i kraj dužeg perioda posta. Na trpezi će se uskoro naći raznovrsne đakonije, ali će "zvezda" svakako biti jedna namirnica – jaje.

Konzumiraćemo ih gotovo izvesno u većim količinama nego uobičajeno, farbati i ukrašavati, koristiti u međusobnim nadmetanjima "tucanja", pa i kao dekoraciju. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti nekoliko saveta i informacija kako bi predstojeći praznik što bezbrižnije protekao.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd objavio je tim povodom savete za zdravu ishranu uoči Uskrsa:

• Jaja su lako kvarljive namirnice. Ona predstavljaju idealnu sredinu za rast i razmnožavanje bakterija od kojih su neke, tzv. patogene bakterije izazivači trovanja hranom, u prvom redu salmonela. Za razliku od nas, mikroorganizmi ne praznuju i iskoristiće povoljne uslove u svoju korist, ukoliko im našom nepažnjom ukažemo priliku.

• Kupujte jaja samo na mestima gde se čuvaju u kontrolisanim uslovima i na higijenski način. Obavezno gledajte i oznake na pakovanjima jaja, a koje se, između ostalog, odnose na rok trajanja i informaciju o obavezi držanja na odgovarajućoj temperaturi. Pri kupovini, obratite pažnju da jaja nisu oštećena odnosno, da nisu razbijena, naprsle ljuske i ili da su neuobičajenog, neprijatnog mirisa.

• Vodite računa da jaja budu sveža. U kućnim uslovima možete „testirati“ svežinu jaja, tako što ćete u posudu napunjenu vodom staviti jaje. Sveže jaje će pasti na dno posude, dok će ono koje je duže stajalo plutati.

• Čuvajte lako kvarljive namirnice u frižideru.

• Duže ostavljanje hrane na ambijentalnoj (sobnoj) temperaturi, naročito lako kvarljive, povećava rizik za rast i razmnožavanje mikroorganizama, koji je najintenzivniji u temperaturnom opsegu od 5°C do 60°C. Preporuka je da se hrana spremna za konzumiranje, termički obrađena i sl. ne ostavlja duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.

• Ne konzumirajte sirova jaja. Konzumiranje sirovih jaja povećava rizik od transmisije uzročnika bolesti koje se prenose hranom. Termičkom obradom, u zavisnosti od primenjene temperature, eventualno prisutni mikroorganizmi se eliminišu ili se njihov broj drastično smanjuje, čime i rizik da izazovu infekciju. Kuvajte jaja dovoljno dugo da budu “tvrdo kuvana” (neka jaja odstoje minimum deset minuta u provreloj vodi).

• Kuvana jaja čuvati u frižideru i upotrebiti (pojesti) najkasnije u roku od nedelju dana od dana kuvanja.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još