FRIZERI REŠILI MISTERIJU: Da li bi trebalo češljati kosu kada je mokra?

Nema boljeg osećaja kada prođemo četkom kroz čistu i raspetljanu kosu. Čekinje nežno masiraju vaše teme dok kosa postaje mekša. Međutim, oštećenje kose nekada je bilo nešto što smo povezivali sa toplinom ili hemikalijama, ali jednostavan čin češljanja može ozbiljno da naškodi ako niste pažljivi.

Postoji toliko različitih mišljenja o najboljem načinu češljanja kose – koju četku koristiti, koliko često to raditi, treba li koristiti proizvode, a u zavisnosti od tipa i teksture vaše kose, neki izvori kažu da je ne bi trebalo četkati uopšte. Ono što se nekada činilo kao najlakši korak u "bjuti" rutini dovelo je do žestokih kontroverzi, a jedno je pitanje posebno podelilo zajednicu negu kose - da li je pogrešno ako češljamo kosu dok je mokra?

Kao i mnogi drugi aspekti njege kose, odgovor na ovo pitanje vrlo zavisi od teksture vaše kose. Kosa je izrazito individualistička, što znači da ono što radi jednoj osobi često ne funkcioniše i drugoj.

Češljanje je osmišljeno da poboljša zdravlje vaše kose tako što će je raščešljati. Stručnjaci iz Byrdieja kažu da je četkanje kose, kada se radi ispravno, važno kako bi se spriječili čvorovi i petljanje te smanjilo lomljenje. Postoji mnogo različitih vrsta četki i češljeva koji se mogu koristiti za raščešljavanje kose. Za mnoge je četkanje mokre kose prirodan dio rutine nakon tuširanja, ali u nekim slučajevima, osobito ako se radi previše energično, četkanje može postati štetno za zdravlje vaše kose i uzrokovati lomljenje koje se želi spriječiti.

Za one sa ravnom kosom, češljanje mokre kose potencijalno može uzrokovati više štete nego suvo češljanje. Prvo što morate imati na umu kada češljate kosu je da je ona u najranjivijem i najosetljivijem stanju kada je mokra, Češljanje u tom stanju zapravo može previše rastegnuti, previše počupati i na kraju počupati kosu. Kosa je najjača kada je suva i svaka vrsta rigoroznog čupanja i navlačenja biće štetna za kosu, posebno kada je mokra.

Za one sa kovrdžavom ili teksturiranom kosom vredi suprotno. Svako ko je pokušao da očešlja prirodne kovrče može potvrditi koliko je pogrešno četkanje kovrčave kose na suvo. Češljanje kovrdžave ili teksurirane kose kada je mokra zapravo pomaže u smanjenju lomljenja i povrede folikule dlake, zadržavajući lokne netaknutim.

Za uzorke kose koji imaju mnogo elastičnosti, postoji potreba za hidratacijom ili vlagom uz neku vrstu spreja za raščešljavanje, regeneratora ili ulja kako bi klizanje kroz kosu bilo mnogo lakše.

Učestalost češljanja kose zavisi od vaših ličnih preferenci, kao i vašeg tipa kose. Suština je da bi trebalo da češljanje kosu kada je potrebno.

Ako imate kovrdžavu kosu, trebalo bi da je češljanje od tri do sedam dana, zavisi od dana kada je perete. Odredite učestalost procesa, kako biste sprečili lomljenje. Ako imate lomljenje ili gubitak kose, važno je da se u tim situacijama obratite lekaru.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još