Pet dana neimarskih atrakcija

"Građevinarstvo 2008" − najveća izložbena manifestacija ikad održana na Beogradskom sajmu

Sutra se na Beogradskom sajmu otvara 34. međunarodni sajam građevinarstva (South East Europe Belgrade Building Expo − SEEBBE), za koji se prijavilo više od 1.000 izlagača iz 31 zemlje sveta i sa tri kontinenta − Evrope, Azije i Severne Amerike. Sajam "Građevinarstvo 2008" trajaće do 19. aprila, što znači da će neimari u narednih pet dana "pod okupacijom" držati sedam hala i sav raspoloživi otvoreni prostor, ili blizu 90.000 kvadrata izlagačkog prostora, 46.000 pod krovom, ali i 40.000 pod vedrim nebom. 

Kao i svih godina od kada je Sajam građevinarstva samostalna manifestacija, od 1996. godine, biće proglašeni i nagrađeni najbolji proizvodi i programi ("Nova vizura" i "Posebno priznanje") odnosno najatraktivniji i najkompletniji sajamski nastup ("Grand prix" i "Priznanje"). Poslednja najava 34. sajma građevinarstva bila je u subotu, 12. aprila, ispred Skupštine Beograda, gde je održan atraktivni performans "Ples bagera" (Dancing diggers), koji su izvele tri građevinske mašine (kombinirke 3CX) engleske kompanije JCB, pod vođstvom vrhunski obučenih rukovalaca mašinama, koji su svojim akrobatskim majstorijama u upravljanju demonstrirali izuzetnu umešnost, ali i najbolje karakteristike građevinskih mašina. 

- Izložbeni prostor na kome će biti održana ovogodišnja manifestacija veći je za 30 odsto nego prošle godine - rekao je Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma. - "Građevinarstvo 2008“, koje se ove godine održava pod sloganom "Gradimo ideje", najveća je specijalizovana izložbena manifestacija ikad održana na Beogradskom sajmu, ali i najveći sajam građevinarstva u regionu jugoistočne Evrope, a taj status suvereno drži u poslednjih sedam-osam godina. Na Sajmu će biti prezentirana savremena dostignuća u svim oblastima građevinske delatnosti, od projektovanja i izgradnje, preko najsavremenijih građevinskih materijala, mehanizacije i opreme, do opremanja objekata i enterijera. To znači da će stručna i najšira javnost imati priliku da vidi najnoviji softer za proizvodnju stolarije, kompjutersku tehnologiju u obradi stakla, skele koje se sklapaju bez šrafljenja, kao i novi euro blok 61 za zidanje. Pored pojedinačnih prezentacija, na ovogodišnjem Sajmu građevinarstva predstaviće se, u okviru nacionalnih izložbi, izlagači iz Grčke, Turske, Italije, Slovenije i Hrvatske. Atraktivne prezentacije pratiće stručni skupovi s temama iz oblasti savremenih tehnologija građenja, a biće organizovani u saradnji s odgovarajućim esnafskim i naučnim institucijama Srbije. 

Cena pojedinačne ulaznice je 450 dinara, za grupne posete 350, dok je ulaznica za svih pet dana − 800 dinara. Motorizovanim posetiocima "Građevinarstva 2008" obezbeđeno je besplatno parkiranje na Adi Ciganliji i prevoz do i od Sajma.

("Pregled")

Pogledajte još