Nataša Pavlović: Turisti se danas duže zadržavaju u Srbiji nego što je to bio slučaj prethodnih godina

Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, je tokom konferencije "Summer 2023" naglasila da je vreme koje turisti provode u našoj zemlji produženo u odnosu na ranije periode:

- Produžena je dužina boravka turista, što je jako važno za sve nas, pa je i to jedan od rekorda koji je značaj celokupnoj turističkoj privredi o kojoj sada pričamo.

Ona je potom pozdravila Nj. E. Hamija Aksoja i dodala da su u prethodnoj godini upravo turisti iz Turske bili najbrojniji u Vojvodini.

Što se tiče Vojvodine, Pavlović kaže da je porast broja turista prethodne godine takođe bio veoma velik:

- Kada pričamo o porastu turista, u prethodnoj godini je bilo 56,3 procenata više turista u odnosu na isti period 2021. godine. Broj domaćih turista je porastao za 24,8 procenata, dok je broj stranih turista porastao za 113,4 procenata. Dakle, imali smo oko 335 hiljada više stranih turista u prethodnoj godini.

Kada se govori o noćenjima, ona dodaje da su i tu podaci impozantni:

- Noćenja su porasla oko tridesetak procenata, a kada pričamo o stranim turistima, porast noćenja je bio oko 58 procenata, što je izuzetno značajno.

Destinacije koje su turisti posećivali prethodne godine u Vojvodini ostale su uglavnom iste, tako da se može reći da su, po tom pitanju, turisti nastavili da "prate trendove".

- Važno je naglasiti da su najposećeniji bili Novi Sad, koji je ostvario porast dolazaka od 73 procenata, Subotica 96 procenata i Sombor od 58 procenata. Banja Vrdnik je izuzetno posećena i ona sve više i više osvaja i domaće i strane turiste - rekla je ona.

Direktorica TO Vojvodine skrenula je pažnju na to da su domaći turisti od izuzetne važnosti:

- Ne treba da zaboravimo koliko su domaći turisti osvajali i koliko je taj 'osvetnički' turizam svima nama doneo brojne benefite i, naravno, TO Vojvodine će nastaviti da radi ture za domaće turiste kao što je to radila svih prethodnih godina.

Kao bitan turistički projekat istakla je onaj pod imenom "Zaplovi Srbijom".

- Zadovoljstvo mi je što je veliki projekat 'Zaplovi Srbijom' urađen i što će obratiti veliku pažnju na nautički turizam i aktivni odmor u oblasti Dunava - dodala je ona.

Snimak cele konferencije pogledajte OVDE!

Foto: Promo

Pogledajte još