Najveći "specijalac" u regionu

SGITS 14. decembar organizovao raspravu stručne javnosti o strategiji razvoja srpske građevinske industrije do 2015 i najavio održavanje treće konferencije građevinara Srbije − septembar-oktobar 2008.

Juče je na Beogradskom sajmu otvoren 34. međunarodni sajam građevinarstva (South East Belgrade Building Expo − SEBBE), najveća specijalizovana izložba u jugoistočnoj Evropi, koja je privukla 1.079 izlagača iz Srbije i 31 zemlje Evrope, Azije i SAD. Beogradsko Građevinarstvo 2008 otvorio je Dragan Đilas, ministar bez portfelja u odlazećoj vladi Srbije. 

- Srbija je već danas veliko gradilište, samo u Beogradu se ovog trenutka gradi oko 1,5 miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, dok ukupne investicije iznose više milijardi evra - rekao je Đilas. - Ovaj sajam je izuzetno značajan, jer se u Srbiji sve više gradi, a tek će da se gradi, kada u drugoj polovini godine intenzivnije počne da ulaze inostrane investicije. Od ukupnih sredstava iz NIP-a, koja se plasiraju u 2008. godini, dve trećine će biti upotrebljeno za izgradnju puteva, železnica, gasifikaciju škola i bolnica. Posebno je dobro i važno kad građevinska industrija raste i razvija se, jer se time povećava broj zaposlenih i u pratećim delatnostima. Trenutno građevinarstvo Srbije zapošljava 120.000 radnika, ali zahvaljujući njihovim aktivnostima, bar 25 delatnosti ili industrijskih grana i bar 300.000 radnika ima posao. 

- Okupili smo se na gradilištu ideja, ovogodišnji slogan Sajma građevinarstva je 'Gradimo ideje, odnosno, na mestu gde ideje mogu da budu realizovane - naglasio je Anđelko Trpković, direktor Brogradskog sajma. - I kad se pod našim kupolama i na otvorenom prostoru pojave izlagači, to znači da postoji neka nova ideja, i da neko traži baš taj novi proizvod, da bi tu ideju realizovao. Građevinarstvo 2008. najveća je manifestacija ikad organizovana i održana na Beogradskom sajmu. Neimari izlagači zaposeli su tačno 39.863 kvadrata pod krovom i još 20.000 pod vedrim nebom, što je za trećinu više izložbenog prostora nego lane. 

Dve su karakteristike beogradskog Sajma građevinarstva − nagrade i prateći programi. Baš tu drugu posebnost iskoristio je Savez građevinskih inženjera i tehničara SGITS − 14. decembar, organizujući prezentaciju teza za koncipiranje "strategije za razvoj građevinske industrije Srbije od 2008. do 2015. godine". 

- Krajem prošle godine ministar za infrastrukturu doneo je rešenje o formiranju Radne grupe za izradu Predloga strategije razvoja građevinarstva u Republici Srbiji od 2008. do 2015. godine - rekao je Anđelko Kovačević, predsednik SGITS 14. decembar, ali i potpredsednik Privredne komore Srbije. - U protekla tri meseca napravili smo okvir − sadržaj strategije i popunili ga određenim brojem teza, ideja, tema... Pošli smo od sadašnjeg stanja, u kome je pregled registrovanih i licenciranih preduzeća, učešće građevinarstva u BDP zemlje, struktura i brojnost kadrova, ukupan prihod u zemlji, vrednost radova u inostranstvu, učešće stranih preduzeća na domaćem tržištu. Kada je reč o viziji, predloženo da srpsko građevinarstvo 2015. bude osposobljeno da bez problema radi u EU, da u zemlji realizuje 80 do 100 odsto investicionih potreba, a da iz inostranstva "stiže" do 50 odsto prihoda ostvarenog u zemlji. Na isti način, obradili smo i preostalih desetak područja. Posle ove rasprave i dobijenih predloga prikupićemo potrebne podatke i napraviti nacrt predloga strategije, s kojim ćemo pred srpsku građevinsku industriju izaći na trećoj konferenciji građevinara Srbije, koju smo planirali da održimo krajem septembra i početkom oktobra. Predstoji nam veliki rad i angažovanje, ali smo spremni da učinimo sve kako bi se položaj srpskog građevinarstva konačno uredio, kako bismo otkrili pravu i dugoročnu perspektivu građevinske industrije Srbije.

("Pregled")

Pogledajte još