NAUČNICI DALI ODGOVOR: Šta uništava ljubavnu vezu?

Psiholozi i seksolozi proučavali su 50 godina parove i otkrili su šta to zapravo najčešće uništi jednu vezu.

U svojoj knjizi "Šta predviđa razvod?", psiholog dr Džon Gotman identifikuje četiri najproblematičnija tipa komunikacije u vezama.

Prezir: Izražavanje nedostatka poštovanja prema našem partneru (npr. prozivanje, prevrtanje očima, ismevanje).
Kritika: Napadanje na karakter partnera.
Defanzivnost: Zaštita od kritike korišćenjem izgovora ili prebacivanjem krivice.
Ograđivanje: povlačenje iz komunikacije ignorisanjem.

Pokazalo se da je od ova četiri problema u komunikaciji najveći uzrok za krah veze - prezir.

Prezir je više od kritike ili izgovaranja nečeg negativnog. To je ona situacija kada jedan partner tvrdi da je pametniji, da je moralniji ili da je jednostavno bolji čovek od drugog. Partner na drugoj strani se oseća nedostojnim i nevoljenim. Na primer, stalno prekidanje druge osobe je nepoštovanje, ali to se pretvara u prezir kada prekid nije preterana želja za razgovorom, već izjava da partner nema ništa zanimljivo ili važno da kaže, piše cnbc.com.

Kada ova vrsta ponašanja postane česta, brak je u nevolji.

Kako prezir uništava odnose

Prezir onemogućava partnerima da se osećaju kao da jedno drugom čuvaju leđa. Umesto "ti i ja smo protiv problema", partneri su sada protivnici. Nikada ne znaju kada bi mogli biti napadnuti ili potkopani. Ovo često proizilazi iz osećaja pojedinca da se zalaže za sebe, što je obično zdravo. Ali problem je u tome što se onaj pun prezira zalaže za sebe protiv svog partnera, pokušavajući da se uzdigne dok njega ruši.

Kako eliminisati prezir u vezi?

Identifikujte i podelite negativna osećanja

Kada ne znamo kako da imenujemo ili govorimo o negativnim osećanjima, primamljivo je da ih iznesemo na druge. Na primer: "Ne mogu da verujem da otkazuješ naš sastanak da bi se sastao sa prijateljima. Ti si sebičan. Nikad ne razmišljaš o mojim osećanjima!"

Da biste izbegli prezirnu komunikaciju, možete da koristite ovu formulu:

Navedite šta osećate: "Osećam se iznervirano i tužno jer sam se radovala zajedničkom druženju." Dodajte zahtev: "Želela bih da izbegnem da se ovo dešava u budućnosti tako što ću prvo razgovarati o tome pre nego što promenim planove".

Pozovite partnera na razgovor: "Misliš li da to možemo?"

Stvorite kulturu uvažavanja

Izražavanje zahvalnosti nam pomaže da uočimo više pozitivnih kvaliteta našeg partnera nego negativnih. U idealnom slučaju, želimo da naše pozitivne izjave i gestovi nadmašuju negativne – magični odnos je najmanje pet pozitivnih izjava ili osećanja prema jednoj negativnoj. Pratite svoje obrasce komunikacije tokom jedne nedelje. Koliko često se upuštate u negativne interakcije (npr. prigovarate, kritikujete, ignorišete, vrtite očima) u odnosu na pozitivne (npr. hvalite, dopunjujete, radite nešto lepo za drugog partnera)?

Sledeće nedelje komunicirajte sa svojim partnerom koristeći taj magični odnos i velike su šanse da se sve promeni nabolje.

Izvor: Zadovoljna.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još