MUP NAJAVLJUJE: Amber alert će biti uveden najkasnije do početka novembra

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Danilo Stevandić izjavio je da će najkasnije do početka novembra u Srbiji biti uveden sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece "Amber alert".

Stevandić je na konferenciji "Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti", koju je organizovalo udruženje "Astra", rekao da je uvođenjem sistema "Amber alert" potvrđena posvećenost pronalaženju načina na koji će MUP biti efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece.

On je podsetio da u februaru oformljen Tim za uvođenje "Amber alert" sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja "Astra".

Zadatak tima je, kako je istakao, da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem "Amber alert", koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.

Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima, na kojima je utvrđen plan aktivnosti, diskutovalo se o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje "Amber alert" sistema.

Stevandić je naglasio da je za MUP od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.

Izvor: n1info.rs, fonet.rs
Foto: Promo

Pogledajte još