PRVI PUT AKTIVIRAN U SRBIJI: Kako funkcioniše sistem za pronalazak nestale dece "Pronađi me"?

Sistem za brži pronalazak nestale dece "Pronađi me", koji je juče prvi put pokrenut, u Srbiji je aktivan od oktobra prošle godine.

Kako je objašnjeno na prezentaciji sistema u Palati Srbije kada je sistem aktiviran, u slučaju aktiviranja ovog sistema o nestanku maloletnog lica, građani će biti obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama.

Kakva je procedura i koji je postupak u obaveštavanju?

Nestanak maloletnog lica policiji prijavljuje roditelj ili staratelj nestalog lica. Odmah po prijavi policija je dužna da prvo utvrdi verodostojnost podnete prijave, zatim prikuplja podatke o maloletnom nestalom licu i informacije o okolnostima nestanka. Hitno se preduzimaju sve mere traganja za nestalim maloletnim licem i raspisuje objava.

Odluku o pokretanju sistema "Pronađi me" donosi načelnik policijske uprave u slučaju sumnje da je nestalo lice žrtva krivičnog dela i kada se radi o nestanku deteta do sedam godina, odnosno do 18 za lica sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Inspektor kriminalističe policije na platformi postavlja četiri formatirana obaveštenja o nestanku maloletnog lica koje uz fotografiju obavezno sadrže sve relevantne podatke o nestalom detetu uz instrukcije da informacije prijave policiji pozivom na broj 192.

Od trenutka aktiviranja platforme mobilni operateri, televizijske i radio stanice, aerodromi, železničke i autobuske stanice i Putevi Srbije dobijaju obaveštenje koje su dužni momentalno da objave.

Na ovaj način građani se aktivno uključuju u potragu za nestallim licem i svoja saznanja javljaju policiji.

Nakon pronalaska nestalog maloletnog lica ili istekom roka od 48 sati postavljena obaveštenja se brišu.

Postupanje medija u slučaju aktiviranja sistema:

Pravilnik REM-a predviđa da u slučaaju nestanka deteta, po primanju obaveštenja mediji imaju obavezu da obaveštenje emituju bez odlaganja, u najkraćem mogućem roku i bez izmena.

U narednih osam sati u obavezi su da obaveštenje emituju na pola sata, a nakon toga na sat vremena. Obaveza prestaje nakon 48 sati. Obaveštenje o nestaloj deci medijima će slati Ministarstvo informisanja.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija

Pogledajte još