Veština komuniciranja (1)

Dobra priprema, izbegavanje praznoslovlja, koncentracija i jasan zaključak – odlike pravih profesionalaca

Većina ljudi smatra da, što se bolje poznaju sa partnerom u poslu, to će njihovi lični kontakti biti produktivniji. Vremenom saznajemo koliko partner drži do forme u ponašanju, u kojoj razmeri je najbolje mešati opšte i poslovne sadržaje tokom sastanka, da li postoje neki izrazito negativni stavovi, predrasude ili "zabranjene" teme za razgovor.
Ako sa nekom osobom kontaktirate prvi put, ništa Vam od ovog neće biti poznato i najbolje što možete da očekujete je da ostavite snažan utisak poslovnosti koji ćete moći i dalje da razvijate.

Najvažniji su sledeći elementi:

pripremite se uoči razgovora - morate da znate o čemu hoćete da razgovarate i šta želite da postignete. Raspitajte se kod kolega, ako je moguće o osobi sa kojom treba da kontaktirate i, shodno tome, prilagodite razgovor; budite spremni da brzo pređete na predmet razgovora i tokom razgovora držite se suštine - ostavite komentare tipa "uzgred budi rečeno" za kraj sastanka i s vremena na vreme, ukratko zabeležite dogovore napravljene tokom razgovora, da biste kasnije izbegli nesporazume i rizik da ste nešto pogrešno zapamtili. Dobro je završiti razgovor usmenim rezimeom, na primer: "Dobro, gospodine Simiću. Ja ću od Vas dobiti te brojke vezane za proizvodnju do petka, a Vi ćete imati našu čvrstu ponudu cene do ponedeljka popodne". («Pregled») 

U nastavku: Kako izbeći konflikte!?

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.