STRUČNJACI OTKRILI: U čemu je tajna dobrog seksa?

- San podiže nivo energije i poboljšava seksualnu izdržljivost, a smanjuje i nivo hormona koji uzrokuju stres - kaže dr Verena Sen, autorka jednog istraživanja.

Nakon što je za jednu britansku firmu kao voditeljka napravila istraživanje o spavanju, neurobiološkinja dr Sen, objasnila je kako san pomaže svim aspektima života, pa tako i onom seksualnom.

- Kad ne spavamo dovoljno u organizmu raste nivo kortizola, a testosteron je potisnut, zbog čega manjak sna smanjuje želju za seksom, ali i verovatnoću dobrog seksa - objasnila je ona.

Osim toga, rekla je, da spavanje takođe može da poveća naše samopouzdanje vezano za fizički izgled i da pomogne u ravnoteži autonomnog nervnog sistema, koji reguliše osnovne telesne funkcije kao što su disanje i probava, ali i one sekundarne, seksualne.

Još jedna studija o vezi seksa i spavanja objavljena je u časopisu "Journal of Sexual Medicine", a pokazala je da se sa svakim dodatnim satom spavanja, ženama za 14 posto povećavaju šanse da iniciraju seks.

- San nam podiže nivo energije i poboljšava seksualnu izdržljivost, pa smanjuje nivo hormona koji uzrokuju stres što nam omogućava da budemo zadovoljniji našim telima - rekla je dr Sen za "The Sun".

Spavanje, dodaje ona, povećava i kreativnost, pa je veća verovatnoća da ćete eksperimentisati u spavaćoj sobi, isprobavati nove poze i vrste predigre.

- Rekla bih da je tajna sjajnog seksa u sedam do devet sati kvalitetnog sna - zaključila je doktorka.

Izvor: Večernji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još