HRANLJIV I ZDRAV: Kelj - zeleni kralj prolećne trpeze

Pijace su u ovo godišnje doba prepune zeleniša koje je doneto iz bašta, pa to treba iskoristiti i odmoriti se od ustaljene hrane s mesnim prerađevinama i pekarskim proizvodima, koji baš i nisu zdravi. Lisnato povrće uvek prija organizmu, a i lako ga je spremiti, ne traži previše truda. Ugrejana ringla, malo vode u posudi i poneki začin. Dovoljno da jelo od kelja, kupusa ili spanaća bude brzo i ukusno pripremljeno. Kelj spada u zeleno lisnato povrće, zdravo i hranljivo, puno korisnih jedinjenja.

Postoji mnogo načina da se ova namirnica pripremi i jede u sirovom ili kuvanom obliku. Većina više voli da kuva kelj nego da ga jede kao sirovu namirnicu, kako bi se uklonila gorčina ovog povrća. Kelj je bogat antioksidansima, sadrži vitamin C i beta-karoten, kalcijum, fosfor i vitamin K.

Lekovita svojstva ove biljke bila su na velikoj ceni kod starih Rimljana i Grka. Niko ne može sa sigurnošću reći iz koje zemlje dolazi ovo povrće: u Americi ga često nazivaju crvenim ruskim kupusom, a u Rusiji postepeno počinje da vraća nekadašnju popularnost.

Velika prednost ovog povrća je jednostavan uzgoj. Ovaj kupus, poput gotovo svih, voli hladnoću, jer ako se proizvodi u vrućim klimatskim uslovima, obično postaje drvenast i gorak. Najbolje je kada sazri na hladnim temperaturama i može da se gaji čim izađemo iz zime.

Kelj se odlično slaže s repom, celerom, krastavcima, lukom, spanaćem, blitvom i krompirom. Ne voli da raste uz pasulj, mahunarke, jagode ili paradajz. Još jedna prednost kelja jeste što vrlo dobro uspeva u saksijama. Samo treba da se uverimo da je lonac dovoljno širok da biljka može da se lepo razvije. A od saksije do kuhinje nije dalek put.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još