CILJ - TESTIRANJE SISTEMA, A NE PROVERA ZNANJA: Završeno probno polaganje državne mature

U cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature danas je u svim srednjim školama održana prva proba ovog ispita. Oko 50.000 učenika trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola rešavali su test iz srpskog (maternjeg) jezika i književnosti. Ali, ova simulacija više je test za sistem nego provera znanja učenika.

- Ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova. U okviru ovog procesa Ministarstvo prosvete testira i novi informacioni sistem i portal "Moja matura", putem koga će se u budućnosti obavljati prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama - saopštio je prosvetni vrh.

Iz Ministarstva prosvete ukazali su da đaci i roditelji već imaju iskustva sa portalom "Moja srednja škola" koji prati proces završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i upis u srednje škole, a tome će biti sličan novi portal posvećen velikoj maturi, koji se upravo testira.

- Za oko 50.000 učenika trećeg razreda gimnazija i četvorogodišnjih smerova srednjih stručnih i umetničkih škola koji su danas u okviru ove probe rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, omogućen je uvid u rezultate testa i ulaganje prigovora na portalu "Moja matura", čime se proverava ovaj segment procesa. Rešenja za današnji test biće objavljena na ovom portalu i u svim srednjim školama posle podneva, a učenici će moći da ulože prigovore, elektronski, po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna 2023. godine. Više informacija o narednim aktivnostima učenici mogu pronaći na portalu "Moja matura" - ističu iz Ministarstva prosvete.

Državna matura je dugoočekivani reformski poduhvat i instrument je unapređenja kvaliteta celokupnog obrazovnog sistema, a posebno srednjeg obrazovanja, podsećaju iz prosvetnog vrha. Ministarstvo prosvete predložilo je da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje velike mature, implementacija ovog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još