PREPOZNAJTE SIMPTOME: Kada se jednom javi katarakta napreduje

Katarakta ili mrena predstavlja zamućenje sočiva u oku, koje napreduje postepeno i dovodi do gubitka vida u uznapredovaloj fazi.

- Sočivo ima ulogu da propušta i prelama svetlost. Da bi bilo providno mora da ima odgovarajući biohemijski sastav i regulisan promet materija. O tome brine kapsula, odnosno omotač sočiva - objašnjava dr Tamara Filipović.

- Bilo kakvo oštećenje kapsule sočiva dovodi do hemijskih promena u sočivu i zamućenje, odnosno kataraktu. Kako kapsula sočiva može biti oštećena na razne načine, tako postoje različita zamućenja sočiva - kaže dr Filipović.

Šta je katarakta?

- Katarakta je oboljenje koje može da naruši kvalitet života i oteža svakodnevne aktivnosti. Prvi simptom katarakte je zamućen vid. Kada se jednom javi, katarakta napreduje. Kako i kojom brzinom će se katarakta razvijati, zavisi od brojnih činilaca - objašnjava doktorka.

Katarakta, kako kaže dr Filipović, može da bude urođena i to su one katarakte sa kojima pojedine bebe dolaze na svet.

- Najčešći razlog za urođenu kataraktu je virusna infekcija majke ili neko drugo oboljenje majke tokom trudnoće, kao i nasledni poremećaj razvoja sočiva. Katarakta može biti i traumatska, nastala usled povrede pesnicom, granom, cepanicom, a često je dovoljan i tup udar bez posekotine i nije neophodno da oko bude probijeno. Zamućenje sočiva može nastati i usled komplikacija neke bolesti. I najzad, može biti staračka, koja je najčešća.

Simptomi katarakte

Prema rečima doktorke prvi znak da je došlo do zamućenja sočiva je slabiji vid na tom oku.

- Pacijenti se žale da im naočare više ne odgovaraju, odnosno nisu više onako dobre kao što su bile i ne pomažu kao ranije - naglašava doktorka.

Dr Filipović ističe da pacijente obično jako zanima da li je katarakta nezrela ili sazrela. To je kod starih metoda operacija bilo vrlo značajno. Danas se katarakta uspešno operiše u svakoj fazi, pa je nebitno koliko je zrela.

- Važan kriterijum je koliko katarakta smeta pacijentu i onemogućava ga u njegovim redovnim životnim aktivnostima. Zato se savetuju redovne oftalmološke kontrole, na tri ili šest meseci - podseća doktorka.

- Pre operacije neophodno je obaviti detaljan preoperativni pregled gde se pacijentu detaljno objasni kakav ishod može očekivati. Preoperativni pregled obuhvata ispitivanje vidne oštrina na daljinu i blizinu, merenje refrakcije, pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, odredjivanje očnog pritiska, OCT pregled, kao i izračunavanje dioptrije intraokularnog sočiva - kaže doktorka.

Pre operacije potrebno je uraditi laboratorijske analize, pregled interniste sa EKG nalazom i bris oba oka.

Lečenje

- Katarakta se leči samo hirurškim putem. Ne postoje kapi koje mogu da izbistre zamućeno sočivo. Hirurgijom se uklanja prirodno zamućeno sočivo i zamenjuje se veštačkim intraokularnim sočivom. Operacija se izvodi u lokalnoj, topikalnoj anesteziji, pri čemu se pacijentu ukapava anestetik u vidu kapi u oči. Sama operacija traje oko 15 minuta - opisuje doktorka.

Nakon operacije, kako kaže specijalista oftamologije i oftamohirurg, isti dan pacijent odlazi kući. Uobičajeno je da već sutradan primećuje poboljšanje vida, ali za konačan ishod potrebno je nekoliko nedelja.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još