Obeležen Nacionalni dan rodne ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković čestitala je svim ženama u Srbiji Nacionalni dan rodne ravnopravnosti i poručila da je rodna ravnopravnost važna za napredak čitavog društva.

Gojković je na obeležavanju Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti u Spirtinoj kući u Zemunu, gde je upriličena izložba Bete Vukanović, jedne od značajnih žena koje su trasirale put rodnoj ravnopravnosti u Srbiji, podsetila da je taj dan ustanovljen kao podsticaj za ostvarenje pune jednakosti polova, u svakom segmentu života i rada.

Gojković je napomenula da je 11. jun ustanovljen za Nacionalni dan rodne ravnopravnosti u znak sećanja na dan kada je 1842. knez Mihailo Obrenović ukazom odobrio otvaranje ženske škole za žene i devojčice, što je u to vreme bilo revolucionarno, odnosno obrazovanje i kasnije sticanje prava glasa bili su preduslovi za emancipaciju žena i afirmaciju principa rodne ravnopravnosti.

Gojković je rekla da je predlog direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković bio da se Nacionalni dan obeleži upravo u Spirtinoj kući i da je ta ustanova Grada Beograda uložila veliki napor da završi radove, adaptira prostor i tako otvori vrata kulturi Srbije i u ovom zdanju.

- Simobolika da ovde obeležavamo ovaj dan je i u tome što je žena poslednjeg vlasnika, Sofija Spirta bila rodonačelnica rodne ravnopravnosti na način koji je bio prilagođen tadašnjem dobu, a to je bio humanitarni rad - podsetila je Gojković.

Ministarka je rekla da je ove godine Nacionalni dan rodne ravnopravnosti posvećen kulturi:

- Kultura je ženskog roda i važno je da da razgovaramo međusobno jer su ovde žene koje se bave različitim poslovima, da razmenjujemo iskustva, da nas još više poštuju, a mi da nastavimo da ostvarujemo snove, to je apsolutna ravnopravnost - jednakost sa muškarcima u našem društvu u Srbiji - rekla je Gojković.

Ministarka je predložila da se od naredne godine ustanovi dodela priznanja zaslužnim ženama, a ovaj put je i simbolično uručila priznanje direktorki muzeja grada Beograda Jeleni Medaković - buket cveća.

- Mislim da ona apsolutno zaslužuje priznanje, ne samo zato što je naš večerašnji domaćin, već i zato što je uradila mnoge stvari za kulturu grada Beograda. To je žena koja je tiho, bez velike buke i ispod radara medija završila, renovirala i adaptirala dva prostora za kulturu - jedan je salon kod Crkve Svetog Marka, a drugi je ovaj prostor u kome se nalazimo večeras - rekla je Gojković.

Ministarka je dodala da budući da je ove godine obeležavanje Nacionalnog dana posvećeno kulturi, da će se naredne godine na jednak način vrednovati žene koje se bave naukom, prosvetom, medicinom, zatim i one koje rade u selima i daleko su od žiže javnosti, a bore se za rodnu ravnopravnost i još jednom čestitala Dan rodne ravnopravnosti u Srbiji, sa željom da žene i dalje budu sposobne, snažne, odlučne i pametne i time doprinesu da Srbija bude još bolje društvo.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković zahvalila je potpredsednici Vlade Srbije Maji Gojković, ali i svim prisutnima na prilici da se Nacionalni dan rodne ravnopravnosti obeleži upravo uz izložbu Bete Vukanović dodajući da joj je želja bila da deo njenog legata vidi što veći broj ljubitelja umetnosti. Medaković je podsetila da Beta Vukanović pripada ženama koje su obeležile srpsku stvaralačku istoriju i jedna od utemeljivačica metodike i nastave slikanja i crtanja na Beogradskom univerzitetu.

Izvor: kultura.gov.rs
Foto: kultura.gov.rs

Pogledajte još