Okrugli sto povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje od 17. do 19. juna na Zlatiboru

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u okviru projekta "Jačanje uloge mladih u promociji povećanja međusobnog razumevanja, konstruktivnog govora, poštovanja različitosti i poverenja", uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), organizuje okrugli sto za mlade u cilju obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, koji će se održati od 17. do 19. juna 2023, na Zlatiboru.

Program će početi 17. juna radionicom za mlade koja je pažljivo osmišljena sa ciljem da kroz razgovor i druženje osnaži mlade ljude u borbi protiv govora mržnje, istovremeno podstičući unapređenje veština i znanja o medijskoj pismenosti i kritičkom mišljenju. Radionica će biti potkrepljena video materijalom koji sadrži primere govora mržnje u medijima i na društvenim mrežama kom su jednako podložni kako pojedinci tako i grupe društvenih zajednica.

Teme koje će obeležiti drugi dan programa, odnosno 18. jun, odnose se na preporuke u kojima se navodi da jednak tretman i nediskriminacija predstavljaju minimalne opšte standarde ponašanja svakog pojedinca. Tu obavezu ponašanja imaju i mediji, koji u svom izveštavanju moraju voditi računa o prenošenju stavova koji sadrže govor mržnje uz kritičko razmatranje konteksta. Kao poseban segment drugog dana izdvaja se debata mladih ljudi sa temom "Progovorimo, budimo snažni: mladi predvode borbu protiv govora mržnje".

Ove značajne teme o kojima će se govoriti biće upotpunjene emitovanjem, a zatim i komentarisanjem namenski kreiranog filma, sa ciljem da objasni i smanji pojam "govora mržnje".

Program će biti zaključen 19. juna, press konferencijom za medije uz prikaz video materijala u kojem će biti sumirane aktivnosti realizovane tokom prethodna dva dana. Press konferencija ima za cilj da istakne ključne poruke za javnost.

Foto: Promo

Pogledajte još