Održan omladinski kamp na Paliću - Mladi iz regiona ruše stereotipe i grade međusobno poverenje

Simboličnom sadnjom drveta breze, u znak negovanja razumevanja i poverenja među mladima na Zapadnom Balkanu, svečano je obeležen završetak Regionalnog omladinskog kampa u Studentskom odmaralištu "Ratko Mitrović" na Paliću. Drvo su, zajedno sa mladima, zasadili pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić i zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci.

Na kampu je od 21. do 23. oktobra učestvovalo 23 mladih žena i muškaraca iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije, kao i dvoje mladih izbeglica iz Burundija i Avganistana koji žive i rade u Srbiji.

- Moramo da gradimo mostove i rušimo zidove koji su ostali iz prošlosti, a da bismo to uspeli moramo imati jake, obrazovane mlade ljude koji će biti deo promene i koji će se međusobno razumeti i raditi zajedno na boljoj budućnosti - istakao je Rejhan Kurtović, državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koji se učesnicima pridružio na početku kampa.

Mladi su tokom vikenda učestvovali u radionicama o omladinskom aktivizmu, socijalnom preduzetništvu, video i foto produkciji, kao i o medijskoj pismenosti i razumevanju informacija sa društvenih mreža. Takođe, oni su razmenili iskustva iz oblasti aktivizma i pokazali da mogu odlično da funkcionišu zajedno i rade kao tim.

Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić je naglasila da su mlade žene i muškarci ključni saradnici i, što je još važnije, korisnici društvenih medija, i da je upravo zbog toga od izuzetnog značaja da steknu znanja i veštine kako da kritički tumače informacije.

- Radimo sa mladim donosiocima odluka, lokalnim samoupravama, savetnicima za mlade i nacionalnim vlastima, kako bismo mlade žene i muškarce uključili u procese donošenja odluka i razvoja omladinskih strategija i planova na nacionalnom i lokalnom nivou - rekao je zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci.

- Mlade generacije koje će u godinama pred nama oblikovati javni i politički diskurs u regionu su vrlo svesne odgovornosti koja ih čeka i žele da ojačaju svoju poziciju u društvu kako bi se njihov glas čuo, a aktivnosti kojima menjaju svoje okruženje bile pozitivno prihvaćene u njihovim zajednicama. Svesnost i savesnost koju su pokazali na ovom kampu je samo razlog više da im u budućnosti pružimo podršku i još mnogo prilika da usvajaju nova znanja i veštine kroz dalje projekte vladinog i nevladinog sektora - istakao je regionalni koordinator projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje", Tomas Džekson.

Regionalni omladinski kamp na Paliću je održan u okviru projekta "Mladi za inkluziju, jednakost i poverenje" (Youth 4 Inclusion, Equality & Trust), koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa UNFPA, UNESCO i UN Women, uz finansijsku podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara UN-a. Projekat se u Srbiji sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

Foto: Promo

Pogledajte još