Počela sednica bezbednosti UN o Kosovu

0

Sednica Saveta bezbednosti UN o zaoštravanju situacije na Kosovu zakazana na zahtev Srbije i Rusije počela je u Njujorku u petak u 00.30 po srednjeevropskom vremenu.

Sednicu je otvorio predsedavajući Saveta bezbednosti UN, libanski ambasador Navaf Salam.

Sednica je zakazana posle višečasovnih konsultacija u sredu uveče Saveta bezbednosti, a na insistiranje zapadnih zemalja nije otvorena za javnost.

Članicama Saveta bezbednosti UN prosleđena su pisma šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića generalnom sekretaru Ban Ki Munu i ruskog predstavnika u UN Vitalija Čurkina.

U pismu Ban Ki Munu, koje je članicama SB UN prosledio ambasador Srbije pri UN Feodor Starčević, Jeremić je naveo da mu se obraća zbog pretnje od jednostranih akcija vlasti u Prištini.

Jeremić je istakao da je Srbija dobila informaciju da Kfor i Euleks imaju nameru da izvedu operaciju koju je najavila Priština o jednostranom uvođenju carinskih i policijskih kontrola na administrativnoj granici na severnom Kosovu prema centralnoj Srbiji.

U dopisu ruskog predstavnika Vitalija Čurkina traži se hitan otvoreni sastanak SB za četvrtak, na kojem će učestvovati predstavnik Vlade Srbije, kako bi bila “razmotrena situacija na Kosovu s obzirom na moguću eskalaciju tenzija”.

NJUJORK, 16. septembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.