50 godina Кulturnog centra Srbije u Parizu - otvorena izložba fotografija "Foto zapisi"

U prepunoj galeriji Кulturnog centra Srbije u Parizu povodom obeležavanja 50 godina ove jedinstvene institucije otvorena je izložba dokumentarnih fotografija Milovana Mikija Ćirovskog.

Izložba "Foto zapisi", sinoć predstavljena pariskoj publici od strane Кulturnog centra Srbije i Balkan Medie, a uz podršku Ministartstva kulture, prati bogatu istoriju ove ustanove i njenu posvećenost promociji
srpske kulture u Parizu.

Izložba slavi 50 godina strasti, kreativnosti i otvorenosti, i pretvorila je galeriju Centra u prostor za vizuelno istraživanje najmarkantnijih trenutaka u njegovoj istoriji. Кroz upečatljive kadrove, Milovan Miki Ćirovski, novinar i fotograf, alumni prestižne škole Luj-Lumijer i najverniji svedok razvoja Кulturnog
centra Srbije od njegovog osnivanja, zabeležio je privilegovane trenutke međukulturalnih susreta, brojnih projekata i uzbudljivih događaja.

Direktorka Кulturnog centra Srbije, Natali Beljanski zahvalila je autoru izložbe što je omogućio da ovako vredna arhiva ugleda svetlost dana i podseti posetioce na uspehe i dostignuća Кulturnog centra. Nikola Letić, direktor projekata u Balkan Medii, napomenuo je da ovaj cenjeni dom nije samo ustanova kulture, već jedini i jedinstveni izlog srpske kulture na zahtevnoj pariskoj umetničkoj sceni.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj poštovalaca fotografije i srpske kulture, među kojima i čuveni francuski kritičar fotografije Erve Le Gof, konzul Srbije u Francuskoj Branislava Bečanović, čuveni umetnik Boba Pavlović i muzičar Petar Gojković i velika fotografska imena Milomir Кovačević Strašni i Zoran Jovanović Mačak.

Prvi deo izložbe održava se od 16. juna do 8. jula, prikazujući same početke ove ustanove. Nakon leta sledi drugi deo koji će predstaviti događaje od 80-ih godina do danas.

Autor: Nikola Letić
Foto: Jovan Došlov

Pogledajte još